palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Aszály: gyorsan fogy a 200 millió köbméteres vízkészlet

A természet az utóbbi hónapban sajnos nem segítette a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiánykár-elhárítási tevékenységét, miután rendkívül szűkmarkúan mérte a csapadékot térségünkben. A szélsőségesen száraz és meleg időjárás következménye pedig az lehet, hogy - amennyiben a Tiszán nem érkezik megfelelő vízutánpótlás, és a Tisza-tóban tározott többlet vízkészlet felhasználása is megkezdődik -, a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás részleges korlátozására és esetleg a gazdasági célú vízfelhasználások korlátozására is számítani lehet. Jelenleg megközelítően 200 millió köbméter az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet.

Az eddigi intézkedések közül kiemelendő, hogy kezdeményeztük az Országos Műszaki Irányító Törzsnél a Kiskörei tározó nyári duzzasztási vízszintjének 10 centiméteres emelését. Az így képzett, mintegy 10 millió köbméternyi víztöbblet jelenleg tartalékot képez a Nagykunsági, Jászsági és Tiszafüredi-főcsatornákon keresztül leadott vízigények kielégítésére. Ám ha a Tiszán érkező vízhozamok nem teszik lehetővé mindezt, a Tisza-tóban tárolt vízkészlet megközelítőleg egy hétre elegendő, ezt követően fel kell készülni a Körös-völgybe előírt, másodpercenként 16 köbméternyi vízleadás első ütemű korlátozására, ami 5 köbméterrel való csökkentést jelent.
További többletvíz tározására adott lehetőséget a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéje, miután a maximális üzemvízszintjét 10 centiméterrel megemeltük. Emellett a vízpótló és elosztó főcsatornákon is tartjuk a maximális üzemvízszinteket.
Július utolsó napján 196,5 millió köbmétert tett ki az igazgatóság hatásterületén betározott, rendelkezésre álló vízkészlet, ebből 168 millióval részesedik a Tisza-tó. A jelentősebb holtágakban összesen 13,6 milló köbméter van, s hasonló mennyiség a Nagykunsági- és Jászsági-főcsatornákban.  Ez pillanatnyilag még elegendő ahhoz, hogy a mezőgazdasági vízigényeket ki tudjuk elégíteni, azonban területi anomáliák előfordulnak, ahogyan fenntartási hiányosságok is. A forgalomképes, a VIZIG kezelésébe várhatóan visszakerülő csatornahálózat elöregedett, elhanyagolt műszaki állapotban van, sok helyütt jelentős a feliszapolódás, a mederrézsű cserjével sűrűn benőtt és a műtárgyak állapota sem kielégítő, noha az üzemeltető-vízszolgáltató szervezetek folyamatosan tisztítják a vízvezető szelvényt.
A hidrometeorológiai előrejelzések alapján a következő napokban a Tisza Kisköre alatti szakaszán az eddig mért legkisebb vízálláshoz közeli vízszintek kialakulása várható, ezáltal a felhasználható vízkészlet korlátozottá válik. A megyeszékhely és több környező település ivóvízellátását biztosító felszíni vízkivételi mű a szolnoki vízmércén mért, mínusz 270 centiméteres vízállás alatt nem tud biztonsággal üzemelni. Ahhoz, hogy elkerüljük Szolnoknál a kritikus alacsony vízszint tartós előállását, a jogszabályi előírások szerint a Kiskörei Vízerőmű folyamatos turbinaüzemével és 740 cm-es felvízszint tartása mellett az érkező vízhozam minimum 85 százalékának egyenletes átbocsátásával kell a napi vízkormányzási feladatokat végrehajtani. (A vízhozam további csökkenése esetén újabb beavatkozásokra is van lehetőség, a Szolnoki Felszíni Vízkivételi Mű külső, szivattyús vízbetáplálásának kiépítésével.)
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágaknál a vízszint megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik. Ellenben a gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje folyamatosan apad. Leggyorsabban a tiszaugi Holt-Tisza vízszintje csökken, beavatkozások nélkül a holtágból történő vízvételezés korlátozása elkerülhetetlenné válik. Felhívtuk a holtágakat kezelő önkormányzatok figyelmét a vízpótlás fontosságára.
Kiemelt figyelmet igényel ebben az aszályos időszakban a halastavak ökológiai vízpótlása, annak hiánya ugyanis a mostani időjárási körülmények között szinte azonnal havária helyzetet idézne elő, a bekövetkező vízminőség-romlás halpusztuláshoz vezethet.