palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Elismerés a dunai védekezésben részt vevő kollégáink részére

Elismerés a dunai védekezésben részt vevő kollégáink részére

A KÖTIVIZIG mintegy 240 kollégája vehette át a Vízügyi Szolgálat elismerését a 2013. évi rendkívüli dunai védekezésben bizonyított helytállásáért. 
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság több évtizede nyújt szakmai segítséget győri Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság társszerveként az ár- és belvízvédekezés kapcsán. Idén júniusban több mint 200 fővel vett részt a KÖTIVIZIG a minden korábbi rekordot megdöntő rendkívüli árvíz elleni védekezésben a Duna mentén.

Az első 80 fős csapat június 2-án indult el Győr térségébe, ezt követően néhány nap alatt több mint 200 főre duzzadt a mérnökökből, gát- és csatornaőrökből, gépészekből, szakmunkásokból és vízrajzi szakemberekből álló szolnoki különítmény. A feladataik szakaszonként változtak, amelyek megoldásához a lehető legjobb szakmai tudásra, helyzetfelismerésre és irányítói képességekre volt szükség. Tapasztalt kollégáinknak leginkább a műszaki irányításban jutott döntő szerep, Rajkától a szerb határig csaknem 20 helyszínen, egyebek között Győr, Győrújfalu, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál, Ásványráró, Vámosszabadi, Dunaalmás, Neszmély, Almásfüzitő, Budapest-Római part, Baja-Petőfi sziget térségében Vizig kezelésű és önkormányzati védvonalon bizonyították helytállásukat. Több szakaszon az önkéntesek és hivatásos szervekből álló védekezők százainak munkáját irányították, láttak el gátőri és segédőri feladatokat, vízhozam-méréseket végeztek, részt vettek a szivattyúzási munkákban és a védelmi anyagok koordinálásában is. Segítették az Országos Műszaki Irányító Törzs központi ügyeletén zajló koordinációs munkát, Igazgatóságunk vezetői pedig szakértőként a legkritikusabb védelmi szakaszokon teljesítettek szolgálatot.
Az „itthon” dolgozó kollégák is kivették a részüket a védekezésből, többek között csaknem másfél millió PP zsákot, 700 dobókötelet, 2850 BIG-BAG zsákot, a 15 000 négyzetméter szűrőszövetet juttatott el a KÖTIVIZIG a dunai védvonalakra. A védekezéshez szükséges anyagok rakodása és szállítása olykor éjjel-nappal folyt.
A szolnoki szakemberekkel együtt július első heteiben a teljes vízügyi ágazat több mint 60 százaléka a Duna mentén teljesített szolgálatot, munkájukat, helytállásukat a Belügyminisztérium jóváhagyásával a Vízügyi Szolgálat „Árvíz- és belvízvédekezésért” Emlékérem adományozásával ismerte el. A KÖTIVIZIG állományának több mint fele, csaknem 240 kolléga részesült ezen elismerésben, amelyet a 4 Szakaszmérnökségünkön megrendezett ünnepségen Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója adott át a dunai védekezéshez elvezényelt állomány és a munkájukat az Igazgatóságnál támogató szakemberek részére.

Szolnok, 2013. július 30.