palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.22.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.22.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, de gócokban  15-20 mm  is kialakult.
Az elmúlt napok hideg időjárásának következtében a jég megjelent a Tiszán és a mellékfolyókon. A Tisza Tokaj feletti szakaszán 10-30 %-os jégzajlást figyelhetünk meg. A Közép-Tiszán a hullámtéren egybefüggő jégtakaró alakult ki, a főmederben pedig 10-20 %-os jégzajlás indult el.

A Tiszán levonuló árhullám  tegnap Kiskörénél tetőzött 19 órán keresztül, jelenleg Tiszaroff - Tiszabői közötti szakaszon tetőzik.
Ma reggel a Tisza vízállása Vásárosnaménynál 67 cm apadó, Tokaj 680 cm apadó.
A Közép-Tiszán, Tiszaroff alatt a folyó tovább árad. Ma reggel Tiszafürednél 734 cm, apadó, Kisköre-alsónál 860 cm (III. fok 800 cm), apadó, Tiszaroffnál 908 cm áradó, Tiszabőnél 897 cm, Szolnoknál 844 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 681 cm áradó volt. Az áradás várható üteme a Közép-Tiszán 5-15 cm/nap lesz.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

Várható tetőző vízállás :                 Tetőzés időpontja:

  • Szolnok:                845-875 cm                        december 23-24.
  • Tiszaug:                705-735 cm                        december 24.


A Zagyván ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás Hatvannál 99 cm apadó, Szentlőrinckátánál 145 cm, Jászteleknél 307 cm apadó.
A Tarna vízállása, ma reggel 07:00 órakor Verpelétnél 80 cm változatlan, Tarnamérán 128 cm, Tarnaörsnél 182 cm apadó.
A Hármas-Körös végig apad. Vízállások ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 603 cm, (II. fok 650 cm), Szarvasnál 694 cm apadó, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 736 cm, áradó volt.
A Hortobágy – Berettyó felső és középső szakaszán az apadás intenzitása 2-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös apadásának hatására 5-10 cm/nap. Ma reggel 07:00 órakor Borznál 361 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 603 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

Árvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelentős változás nem történt az árvízvédelmi készültségi fokozatokban. Az apadásnak köszönhetően a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között  a tegnapi nap folyamán 18 órától megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.  III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben továbbra is a Tisza jobb partján Sarud és Lakitelek között, a bal partján Tiszafüred és Csongrád között, a Tisza visszaduzzasztása miatt a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

A következő árvízvédelmi fokozatok vannak érvényben Igazgatóságunk területén:

I. fok 37 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Bánrévétől az Árvízkapuig tartó szakaszon   
II. fok 28 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól Bánrévig tartó szakaszon
III. fok 465 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A következő korlátozások továbbra is érvényben vannak az árvzi helyzetre való tekintettel:

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás is.

A Heves Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal december 20-tól általános horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére.

A jelenlegi védekezési időszak alatt összesen a következő árvízi jelenségek voltak észlelhetők Igazgatóságunk működési területén: fakadóvíz 37 048 m-en, elöntés több mint 35,66 ha-on, talpszivárgás 3 070 m-en.
A tiszeligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, a készültségi fokozatnak megfelelően 24 órás figyelőszolgálatot látnak el. A tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a drénaknában összegyülekezett fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, a védműveket ellenőrizzük.
Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 887 fő vett részt.

Belvízvédelem:

I. fokú bekvízvédekezési készültség van érvényben a Cibakházi szakaszon, II. fokú a készültség a Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Kisújszállási és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi szakaszon továbbra is III. fokú készültséget tartunk fenn.
Igazgatóságunk területén az elmúlt napon az elöntött területek nagysága kis mértékben nőtt:  45 350 ha, amiből 12 050 ha vetés, 15 700 ha szántó és 11 450 ha  rét és legelő.  Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 40 985 hektár van víz alatt. A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 33 750 ha, Heves megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 900 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 7 mobil szivattyúval összesen mintegy 2,5 millió m3 vizet emeltünk a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 81 fő vett részt.

A védekezési munkák keretében szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei,  a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú  készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 10 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Sarud, Mezőhék, Kétpó és Jászladány). 18 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas és Tószeg), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Portugália partjaitól a Kelet-európai-síkság északi részéig húzódó ciklonrendszer előoldalán ma és holnap is a magasban enyhe, változó nedvességtartalmú levegő áramlik a vízgyűjtők fölé. Mivel a Kárpát-medence alsó légrétegeit hideg levegő tölti ki, így az e légtömeg fölé érkező enyhe légáramlatok hatására ma és holnap is általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Szórványosan bárhol lehet szitálás, gyenge eső. Párás lesz levegő, az éjszaka képződő köd, helyenként tartósan megmarad. A lehulló csapadék mennyisége holnap reggelig 2 mm körül, de inkább az alatt alakul.
Csütörtökön a nap második felében mediterrán ciklon éri el a vízgyűjtőket délnyugat felől, amely kelet-északkelet felé elmozdulva sokfelé okoz csapadékot. Csütörtökön és pénteken mindenütt esőre kell számítani, majd a ciklon hátoldalán a Kárpát-medencébe beömlő hideg levegő hatására északnyugat felől egyre többfelé van esély havazásra, de a csapadék túlnyomó része folyékony halmazállapotban hull majd.
Vasárnap csak néhol lehet hózápor, majd anticiklon épül ki a térség fölött, így a jövő héten számottevő csapadék a jelenlegi számítások alapján nem valószínű.A 0 fok magassága kezdetben 2000-2500 m körül várható, majd karácsony másnapjára mindenütt a talaj közelébe süllyed.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető