palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Kormánymegbízotti elismerő oklevél a KÖTIVIZIG kollektívájának

Kormánymegbízotti elismerő oklevél a KÖTIVIZIG kollektívájának

Elsőként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kollektívájának fejezte ki elismerését dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja kedden, a megyeháza dísztermében tartott ünnepségen, ahol a dunai árvízvédekezésben hősies helytállást tanúsító megyebeli szervezetek képviselőit köszöntötték. Az oklevelet Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója vette át a megyei védelmi bizottság elnök asszonyától.

Az eddig soha nem látott méretű, minden korábbi rekordot megdöntő dunai árhullám elleni, emberfeletti erőket mozgósító védekezés napjait felidézve dr. Kállai Mária elmondta: ez az árvíz megtanított bennünket arra, hogy folyamatosan ébernek kell lennünk. A legkritikusabb napokban megközelítően 700 megyei szakember teljesített szolgálatot a Duna melletti településeken a Szigetköztől a magyar-szerb határig. A Tisza mentén szerzett tapasztalat pedig meghozta gyümölcsét, a csata eldőlt, az ország nyert.
- A megyénkbeli szakemberek bebizonyították, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely nem csak ebben az országban, hanem bárhol máshol Európában alkalmazható – hangsúlyozta a kormánymegbízott, hozzátéve: jó érzés volt szolnokinak lenni. Kiemelte: a munka, a tudás és az összefogás minden akadályt képes legyőzni. – Ezekben a napokban Magyarország ismét példát mutatott abból, hogy mire képes az egység. Önök pedig ennek az egységnek a hősei – fogalmazott a vízügyi szakemberek, tűzoltók, katasztrófavédők, katonák, rendőrök, és más, a védekezésben közreműködő szervezetek képviselői előtt.
- Nekünk, szolnokiaknak külön kötelességünk, hogy segítsünk, hiszen a tiszai árvizeknél nekünk is segítettek – említette Szalay Ferenc. Szolnok polgármestere megköszönve a helytállást, méltatta azt a szakmaiságot, elhivatottságot és bizalmat, amiről a megyebeliek tettek tanúbizonyságot. Hozzátette: jó érzés volt hallani, amikor a Duna mentén élők arról számoltak be, hogy a megyéből érkezők higgadsága, szakértelme, egymás iránti bizalma mennyiben segítette a védekezést.
Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója beszámolt arról, hogy először az igazgatóság 160 munkatársát vezényelték a Dunához, pár nappal később 200 fölé nőtt a védekezésben részt vevő, azt irányító szolnoki vízügyesek száma. Emellett más eszközökkel, egyebek közt másfél millió homokzsákkal is segítettünk. Jelezte: 1991 óta közel húsz nagy árhullám elleni védekezésben közreműködtek a szolnoki vízügyesek, s nem csak hazánkban, hanem Lengyelországban és Ukrajnában is.
Idézte az egyik, a Szigetközből tudósító internetes hírportált, amely Kovács Tibort, a munkálatokat helyben vezénylő szolnoki csatornaőrt is megszólította.
- Az ország minden zugából idetrombitálták a vízügyi szakembereket… szinte azt sem tudjuk, hol vagyunk – mondta a gátőr.
- Az bizony baj – vetette közbe a riporter.
- Miért lenne. A gát az gát mindenütt, csak azt kell tudni, hogyan építsük meg A többi nem számít - válaszolta Kovács Tibor.
Lovas Attila egy kollégája élményét is megosztotta az ünneplőkkel. – „Egy dunaalmási bácsi odajött hozzánk az utolsó napok egyikén, néhány fénykép volt nála a 2002. évi árvízvédekezésről. Az az árhullám a mostaninál 45 centiméterrel alacsonyabban tetőzött. A házában és az udvarában 40-50 centis víz állt, mert akkor nem sikerült megvédeni a falut. Ez most sikerült”– elevenítette fel a történteket az igazgató, majd köszönetét fejezte ki saját kollégáinak, s mindazon szervezeteknek, amelyek segítették a munkát.

Varga Béla tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, 182 munkatársával együtt vett részt a védekezésben.
Dr. Koller József ezredes, a szolnoki helikopterbázis parancsnok-helyettese  arról szólt, hogy térségünkből 750 katona vett részt a védekezésben, s 68 technikai eszközt vetettek be. Az árvizek elleni küzdelemben első alkalommal a Közép-Tiszán alkalmazott szállító helikopterek ezúttal összesen 90 óra 44 percet töltöttek a levegőben. Hende Csaba honvédelmi minisztert idézve rámutatott: Győrújfalu úszott volna helikopterek nélkül.
Az ünnepség záróakkordjaként dr. Kállai Mária elismerő oklevelet adott át a dunai árvízvédekezésben résztvevő megyebeli szerveztek vezetőinek, képviselőinek. A rendezvény fogadással ért véget, pohárköszöntőt Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke mondott.