palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Kerékpárút a jövőnek

Kerékpárút a jövőnek

Hamarosan közelebb kerül a Tisza-tó, a természetközeli pihenés híveinek, a kerékpáros túristáknak pedig egy köztes- vagy végállomás-helye létesül – hangzott el a Kőtelek és Tiszasüly között építendő kerékpárút szerda délelőtti projektnyitó-rendezvényén, Szolnokon. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság menedzselésében megvalósuló turisztikai attrakciófejlesztés a remények szerint elősegíti a minden gazdasági mutató szerint elmaradott vidéki térség felzárkózását.

Mező Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője az eseményen  elmondta, az elmúlt 7 éves időszakban a Regionális Operatív Program forrásaiból Jász-Nagykun-Szolnok megyében 417 projektet finanszíroztak mintegy 63 milliárd forint értékben. Ebből összesen 237 kilométernyi kerékpárút-fejlesztés valósult meg, hozzávetőleg 23 milliárd forintos támogatással. A jelenlegi, csaknem 12 kilométeres szakasszal együtt Jász-Nagykun-Szolnok megyében 130 kilométer új kerékpárút épülhetett európai uniós támogatásból.
Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy igazgatóságunknak nem ez az első, alapvetően nem vízügyi célokat szolgáló projektje, hiszen néhány éve már épült bicikliút az árvízvédelmi töltésen, Kunszentmárton és Szelevény között, illetve a Tisza-tó körül. A Kőtelek-Tiszasüly között létesítendő aszfaltcsík sem új ötlet, először 2007-ben, majd 2009-ben adtunk be pályázatot az elképzelés megvalósítására, ám akkor nem nyertünk támogatást. Tavaly év végén azonban az irányító hatóság az Európa Unió (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 85 és a Magyar Állam 15 százalékos támogatásra méltónak tartotta az időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektet. A 600 millió forint összköltségű beruházás alapvető célja, hogy turisztikai attrakciófejlesztéssel hozzájáruljon az érintett települések és vonzáskörnyezetük – tulajdonképpen az egész Tisza-tavi régió – versenyképességének, foglalkoztatottságának növeléséhez, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének fokozásához, mégpedig úgy, hogy az érintett Tisza-parti térség megőrizze páratlan természeti értékeit.
Az árvízvédekezést is megkönnyítő, zúzottkő alapú, aszfaltozott út nyomvonala a Tisza folyó jobb parti töltésének koronáján halad (103+799 – 115+671 tkm között), hossza 11,8 kilométer, burkolatszélessége pedig 3 méter lesz, s átadását követően az EuroVelo – Lappföldtől Athénig húzódó – 11. számú útvonalának részét képezi majd. A kerékpárút mentén három, biciklitárolóval is rendelkező pihenőhely, továbbá féltucatnyi szemétgyűjtő létesül, sőt, magyar és angol nyelvű, a környék turisztikai látványosságait, idegenforgalmi szolgáltatásait, valamint a térségre jellemző állat- és növényfajokat bemutató információs táblarendszer segíti az izomhajtotta kétkerekűvel idelátogatók tájékozódását.
A kerékpárút kiviteli tervei már elkészültek, így a még hiányzó közbeszerzési eljárások lezárultát követően, várhatóan nyár végén kezdődhet az első kapavágás, az építkezés befejezésének határideje pedig a jövő év augusztus vége.
Az üzemeltetést és a további fenntartást a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság fogja végezni, de ehhez számítunk együttműködő partnerekre. A folyó jobb parti védvonalán a kerékpárút-építés pedig akkor folytatódhat – a Szolnok és a Tisza-tó között még hiányzó szakasz azt követően valósulhat meg –, miután a nagyvízi meder helyreállítását szolgáló tervek részeként megtörténik a töltés áthelyezése Dobapusztánál. 
Horváth Béla megemlítette: olyan környezetben húzódnak az árvízvédelmi töltéseink, amelyek méltán nevezhetőek a természet csodáit határoló műszaki létesítményeknek. Ezért a jelenlegi kerékpárút-fejlesztés, bár nem a KÖTIVIZIG alapfeladata, mégis természetes társadalmi igényt elégít ki azzal, hogy a vízügyi igazgatóság műszaki feladataink megoldása mellett a Tisza hullámterén lévő természeti értékek megközelíthetőségét lehetővé teszi a nagyközönség számára.
A délután folyamán Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója és Horváth Béla főmérnök a két érintett településen, Kőteleken és Tiszasülyön lakossági fórumon osztotta meg a beruházással kapcsolatos legfontosabb információkat a helybeliekkel, illetve válaszolt kérdéseikre.