palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Öntözni – valószínűleg - idén is kell

Öntözni – valószínűleg - idén is kell

A rendkívüli (árvízi átvezetési és belvízi) üzemrendek megszüntetését, majd a főcsatornák átöblítését követően a Nagykunsági vízpótló- és elosztó rendszerben a főműves mezőgazdasági vízszolgáltatás április 22-étől helyreállt, így megkezdődhetett az öntözési idény. Márciustól napjainkig a halastavak feltöltésére 6,6 millió, szántó (kelesztő) öntözésére pedig százezer köbméter vizet használtak fel a KÖTIVIZIG területén gazdálkodók.

Köztudott, hogy a Közép-Tisza vidéke az ország egyik legszárazabb klímájú területe. A Tisza-tó, valamint az arra épülő öntözőrendszerek létrehozásának koncepciója éppen abból a megfontolásból született, hogy ezen az aszályveszélyes vidéken kialakulhassanak a korszerű, intenzív mezőgazdaság feltételei. Ezért a Tisza-tó létesítésével párhuzamosan a tározó bal partján a Nagykunsági, jobb partján pedig a Jászsági rendszert alakították ki. Az előbbi a térség legjelentősebb, öntözővíz biztosítására alkalmas létesítménye, amely magas vezetésű csatornaként gravitációs úton látja el a hatásterületén felmerülő szántóföldi, rizstelepi és halastavi vízigényeket.
Emlékezetes: a kiugróan aszályos tavalyi esztendőben a térség agrártermelői 36 millió köbméter vízzel öntözték szántóföldjeiket, 21 millió köbmétert használtak föl rizstermesztésre és 27 millió köbméter folyt a halastavakba. Az idei felhasználást ma még jósolni sem lehet, egy biztos: a haszonnövények jelentős része még nagyon sokat alszik kinn a határban, kitéve az időjárás szeszélyeinek.
Igazgatóságunk legfrissebb adatai szerint jelenleg a mezőgazdasági vízszolgáltatásra berendezett (engedélyezett bruttó) terület 47 338 hektár, ebből 40 125 ha szántó, 4229 ha halastó és 2984 ha rizstelep, az engedélyezett vízmennyiség pedig 95 millió köbméter, ami a Tisza-tó hasznos tározótérfogatának mintegy négyötöde. A rendkívül csapadékos évkezdet miatt idén eddig csupán 400 hektárnyi szántóra juttattak a gazdák százezer köbméter vizet, viszont megközelítően 3 ezer hektár összfelületű halastó feltöltésére 6,6 millió köbmétert használtak fel. Utóbbi mennyiségből 3,9 millió köbmétert tett ki együttesen 1328 hektárnyi halastó térítésmentes téli vízellátása, miután felajánlottuk az érintett gazdáknak, hogy a csatornarendszerben lévő belvizet ingyenesen felhasználhatják tavaik feltöltéséhez. Mindez kölcsönösen előnyös gyakorlatnak bizonyult, hiszen igazgatóságunknak védekezési költség-megtakarítást tett lehetővé, a haltermelőket pedig csak a szivattyúzási költségek terhelték.