palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Katrékörkép: hűtőt, porszívót is partra sodort az ár

Katrékörkép: hűtőt, porszívót is partra sodort az ár

Egyebek között megközelítően hatvanezer darab PET-palackot, 367 köbméternyi hasznosítható faanyagot, 77 köbméternyi nem hasznosítható vegyes hulladékot (strandpapucs, polifoam napozó), 245 kilónyi (több mint 12 ezer darab) sörös, illetve üdítős dobozt, néhány kiszuperált, a folyók által már garantáltan halogénezett szénhidrogén-mentesített hűtőszekrényt, sőt porszívót is magával sodort a tavaszi árvíz.

A KÖTIVIZIG most elkészült előzetes katrémérlege szerint a legtöbb, a talajtól végleg elszakított fára a Tisza jobb parti, szórói szakaszán bukkantunk, míg a legtöbb PET-palackot a Tisza-tó mentén, Tiszanána, valamint Szolnok térségében terítette szét a folyó.
Úgy tűnik, nincs árvíz hűtőszekrény nélkül - ez most is beigazolódott. A családi háztartások egykori büszkeségeit leginkább a Zagyva „szállította”, de a Tisza bal partján is akadt. Ezen kívül majdnem 3300 köbméternyi, biológiailag lebomló hulladék és 400 kilónyi egyéb műanyagszemét is szerepel nem végleges összesítésünkben.
Arról viszont nincsen kimutatásunk, hogy az árhullámok levonulását hányan használták ki lomtalanítási gondjaik megoldására, de arról sem, hogy például a Föld napján hányan tisztelték meg környezetünket illegális szemetük hullámtéri elhelyezésével.