palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Ingyen víz halastavi gazdáknak

Ingyen víz halastavi gazdáknak

Az elmúlt hetekben 19, együttesen 1328 hektár felületű halastó gazdája összesen 4 millió köbméter vízhez jutott ingyen, miután felajánlottuk számukra, hogy a csatornarendszerben lévő belvizet térítésmentesen felhasználhatják tavaik feltöltéséhez. Intézkedésünk kölcsönösen szolgálta a sikeres belvízvédekezést és a haltermelők érdekeit.

Mint arról már beszámoltunk, igazgatóságunk április 4-étől a Hortobágy-Berettyó gravitációs tehermentesítését a Nagykunsági-főcsatorna Keleti-ág – Nagykunsági-főcsatorna főág (Nyugati-ág, II-III-IV. bögéje) – Hármas-Körös vízi útvonalon valósította meg. A 9 napon keresztül tartó árvízi átvezetés miatt a Nagykunsági-főcsatorna 14. számú műtárgyát (örményesi vasúti műtárgy) le kellett zárni. Mivel az átvezetésben a főcsatorna felső szakasza (I. bögéje) nem vett részt, azt továbbra is belvízi üzemmódban működtettük, ezért - a káros többletvíz beemelésének köszönhetően - a szintje folyamatosan emelkedett. A káros vízszintnövekedés megállítása érdekében környező halastavi gazdálkodóknak felajánlottuk, hogy a rendszerben lévő belvizet – annak ellenére, hogy a vízszolgáltatási idény már megkezdődött – térítésmentesen használhatják.
Megkeresésünkre az érintett haltermelők azonnal reagáltak, és saját költségükön megkezdték halastavaik (többnyire) szivattyús feltöltését. Februártól április közepéig 19 halastóba összesen 3, 9 millió köbméter vizet emeltek be, tehermentesítve így a csatornahálózatot, szivattyútelepeket, s ezzel jelentős védekezésiköltség-megtakarítást lehetővé téve igazgatóságunknak.
A rendkívüli (árvízi átvezetési és belvízi) üzemrendek megszüntetését, majd a főcsatornák átöblítését követően a Nagykunsági vízpótló- és elosztó rendszerben a főműves mezőgazdasági vízszolgáltatás április 22-étől helyreállt.