palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Átadták a Nagykunsági-tározót

Átadták a Nagykunsági-tározót

Áder János köztársasági elnök átadta a Nagykunsági árvízszint-csökkentő tározót, amely egymagában 20-21 centiméterrel, a rendszerbe állított többi tározóval együtt pedig csaknem egy méterrel képes csökkenteni a Tiszán levonuló nagyobb árvizeket. Bár a Tisza az 1879. évi nagy szegedi árvízhez hasonló súlyos tragédiát máig nem okozott, a veszély évről évre jelen van a folyó mentén – hangsúlyozta Áder János pénteken Kiskörén, a nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó ünnepélyes átadásán.

A veszélyekkel szemben eddig is össze kellett kapaszkodniuk a folyó völgyében élőknek és a vízügyi szakembereknek; utóbbiakat új kihívások elé állították az elmúlt években tapasztalható időjárási szélsőségek és az ezredfordulón levonult nagy tiszai árhullám - mondta az államfő.
Kiemelte: az új veszélyek a szakemberektől új megoldásokat követelnek, ezek egyike a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése keretében megépült nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó. A létesítmény 20 centiméteres árapasztó hatásával több mint félmillió ember számára teremt nagyobb biztonságot a Közép-Tisza vidékén.

A köztársasági elnök hozzátette: ennek a 20 centiméternek a jelentőségét csak az képes felmérni, aki pakolt már homokzsákot a védvonalon átbukni készülő, megáradt Tisza partján. Áder János köszönetet mondott a beruházás tervezőinek és kivitelezőinek, valamint a jelenleg is országszerte közel 1500 kilométer hosszú töltésszakaszon árvízvédekezésben részt vevő mintegy 2500 embernek. Az idén nem a rekord vízszint, hanem az elhúzódó árhullám ad komoly „házi feladatot” a vízügyi szakmának - mondta.

A KÖTIVIZIG kezdeményezésére a megépült tározó töltő-leeresztő műtárgyát az 1700-as években a térség árvízi biztonságáért sokat dolgozó és érdemeiért királyi elismerésben részesülő báró Orczy Lőrincről nevezték el. Az átadási ünnepségen a köztársasági elnök, valamint Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója koszorút helyeztek el a névadó tiszteletére emelt emlékműnél.

A beruházáshoz kapcsolódva átadták a tározó vízbeeresztő csatornája és a 3216-os számú új kereszteződésében épült, gróf Szapáry Gyuláról elnevezett hidat is. A Pusztataskonyi családi kápolnában nyugvó egykori kormányfő a Közép-Tisza szabályozásában kiemelkedő érdemeket szerzett az ármentesítő társulatok vezetőjeként.

A helyszínen Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta: a 11 milliárd forintból, európai uniós támogatással elkészült tározó öt település – Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabura-Pusztataskony, Tiszagyenda és Tiszaroff – közigazgatási területén épült meg. Területe 40 négyzetkilométer, mintegy 100 millió köbméter befogadására képes. Közölte: jelenleg is folyamatban van a Felső-Tisza vidéken a Szamos-Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó kivitelezése.
A tervek szerint 58 millió köbméter befogadó képességű létesítmény várhatóan 40-80 centiméterrel lesz képes csökkenteni a Tisza tivadari szűkülete feletti, legkritikusabb szakaszának árhullám-csúcsait. A fejlesztés megoldja a Bereg vízpótlását is - „A rendszerbe szervezett tározók a meder vízszállító képességét növelő beavatkozásokkal együtt összesen egy méterrel lesznek képesek csökkenteni a folyó vízszintjét rendkívüli áradás esetén”.

A rendkívüli árvizek levezetése és a vizek egyenletesebb elosztása érdekében megépülő tározórendszer részeként elsőként a Cigánd–Tiszakarádi-tározó építése fejeződött be 2008 novemberében a Tisza felső szakaszán. 2009 júliusában adták át a Tiszaroffi-tározót a Közép-Tisza-vidéken – amelyet a 2010-ben levonuló rendkívüli árvíz során üzembe is helyeztek -, 2009 őszén pedig megkezdődött a Hanyi–Tiszasülyi- és a Nagykunsági-tározó kivitelezése a Tisza jobb, illetve bal partján. A Szamos–Kraszna-közi tározót 2012 nyarán kezdték építeni, a beregi vízgazdálkodási létesítmény kivitelezési munkái várhatóan 2013 nyarán indulnak el.

A Nagykunsági-tározó beruházásának keretében 18 kilométer új töltést építettek, további 9 kilométeren a meglévőket magasították meg. A tározó feltöltését és leürítését a 150 köbméter/másodperc áteresztőképességű vasbeton műtárgy biztosítja, a feltöltéshez 8-9 nap szükséges, az ürítés ajánlott ideje 50-60 nap. Megépült a vízbeeresztő és -leeresztő csatorna, egy 4,5 kilométer összekötő csatorna, 8 zsilipes műtárgy, 5 ideiglenes szivattyúállás és 3 öntözővíz-kivételi műtárgy is. A hullámvédelem céljából létesítendő véderdő-telepítési munkák 2013. januárban kezdődtek meg, és 2014. januárban fejeződnek be.

A projekt összköltsége 11 milliárd forint, aminek 85 százalékát az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) adta, a hazai társfinanszírozás 15 százalékos volt.