palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.15.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.15.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tokaj közelében tetőzik, az áradás üteme a folyó középső szakaszán az elkövetkező napokban felgyorsul, meghaladja a napi 20 cm-t is.
A Tisza Záhonyig apad, Tokaj térségében ma reggel tetőzés közeli, 838 cm volt a vízállás. A Közép-Tiszán a folyó árad, ma reggel Tiszafürednél 691 cm, Kisköre-alsónál 728 cm (I. fok 600 cm), Szolnoknál 704 cm (I. fok 650 cm), Tiszaugnál 589 cm áradó volt.

Tetőző vízállások a Vásárosnaményi tetőzés alapján:

  • Tiszafüred:       740-780 cm        december 21
  • Kisköre-alsó:    845-885 cm        december 22-23
  • Szolnok:          845-885 cm        december 23-24
  • Tiszaug:           700-740 cm        december 23-24


A Zagyva és a Tarna végig apad.

A Hármas-Körös Gyoma térségében tetőzik, alatta végig árad. A vízállás ma reggel Szarvasnál 753 cm, áradó (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál 725 cm, áradó volt. A Hármas - Körös Szarvasnál várhatóan 760 cm közelében fog tetőzni, december 15-16-án.

Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása az előző napokhoz képest lelassult, a felső és középső szakaszon 2-7 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös visszaduzzasztása miatt 5 cm/nap. Ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 685 cm (I. fok 600 cm), áradó volt a vízállás.


Árvízvédelem:
A Zagyva apadó vízállására tekintettel tegnap este 18.00 órától megszüntettük az árvízvédelmi készültséget a folyó jobb és bal partján a Szászberek és Jászberény közötti szakaszon.

Területünkön az alábbi árvízvédelmi készültségi fokozatok vannak érvényben:
I. fok 354 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján a Kunszentmártontól a Csongrádi torkolatig 
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Tószeg és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

II. fok 160 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között

III. fok 53 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon

Az árvízvédelmi készültségi fokozatnak megfelelő, több szakaszon megerősített őr- és figyelőszolgálatot látunk el. A védekezésben az elmúlt 24 órában 289 fő vett részt.
A magas vízállás miatt megjelentek a töltések mentett oldalán tapasztalható árvízi jelenségek: talpszivárgást 610 m-en, fakadóvizet 490 m-en észleltünk. A Védelmi Osztag mozgósítását - korlátozott létszámban - elrendeltük. Jelenleg a 10.01-10.04-10.07. árvízvédelmi szakaszon láttnak el szivattyúzási feladatot illetve szivattyúk felkészítését telepítésre.
A Tisza emelkedő vízállása miatt Igazgatóságunkkal összhangban Szolnok Megyei Jogú Városi Önkormányzata I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszaligeti körtöltésre.

Belvízvédelem:
Valamennyi belvízvédelmi szakaszunkon készültség van érvényben: I. fok: Tiszakécskei, Cibakházi szakasz, II. fok: Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi, Karcagi szakasz, III. fok: Kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A belvíz miatt veszélyeztetett lakott területek, tanyák védelme érdekében soron kívül folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett. 

A hideg idő hatására az elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 46 170 ha. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a területünkön, valamint a társigazgatóságok kezelésében lévő területeken összesen 42 350 hektár van víz alatt.  A KÖTI-KÖVIZIG terültén Heves Megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz.

Az elmúlt 24 órában 38 stabil és 13 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 2,8 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 120 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú készültséget rendelt el, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 10 településen (Tiszaug, Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Lakitelek, Jászalsószentgyörgy). 21 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Mezőhék, Nagyrév, Kunszentmárton, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Kétpó, Sarud, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek, Tószeg, Örményes, Kuncsorba), míg 2 önkormányzat III. fokú készültséget rendelt el (Abony, Kőröstetétlen).

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján: Vasárnapig a Kárpát-medence térségének időjárását magassági hidegörvény, illetve a medencét kitöltő hideg, fagyos levegő alakítja. Ma még többfelé, holnap már csak helyenként várható gyenge havazás, hózápor. Holnap reggelig területi átlagban 5 mm körüli csapadékmennyiség csak a legnyugatabbi vízgyűjtőkön lehet, másutt 2 mm-nél kevesebb valószínű. Pénteken mediterrán ciklon mélyül ki a Genovai-öböl felett, a ciklonhoz kapcsolódó csapadékzóna az éjszakai órákban éri el az országot, szombaton sokfelé valószínű havazás, a nagyobb mennyiségre délen és az Alföldön van kilátás. Vasárnaptól kezdve azonban egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé és a több hullámban áramló nedves levegőből egyre inkább folyékony halmazállapotú csapadék valószínű.

 

Lovas Attila

védelemvezető