palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem KÖTIVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2013. február 5.

KÖTIVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2013. február 5.

Gyors lefolyású árhullám vonul le a Zagyván. A Zagyva-Tarna vízrendszerben február első napjaiban lehullott jelentős mennyiségű – a hónap első napjaiban a sokévi februári átlag csaknem 80 %-nak megfelelő - csapadék és az enyhe időjárás miatti hóolvadás következtében jelentős vízszintemelkedés volt tapasztalható a Zagyván. A folyó vízállása február 4-én reggelre elérte az I. fokú védelmi készültség szintjét (350 cm) ezért indokolttá vált a fokozott figyelőszolgálat elrendelése az érintett csaknem 100 kilométeres szakaszokon a Zagyva jobb és bal partján Szászberek és Jászberény között. A folyó árhulláma február 4-én 22:00 órakkor 376 cm-el tetőzött Jászteleknél, a folyó lassú apadásnak indult.

A KÖTIVIZIG területén az elmúlt 3 napban több mint 34 mm csapadék hullott, ami meghaladja a sokévi februári átlagos csapadék mértékét (29 mm). A Vízügyi Igazgatóság megkezdte a lehullott csapadék következtében esetlegesen kialakuló elöntött területek felmérését. A Karcagi és Kisújszállási belvízvédelmi szakaszokon szükségessé vált a szivattyútelepek folyamatos üzemeltetése a lehullott csapadék elvezetése és a befogadókba történő beemelése érdekében, ezért az érintett 2 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG február 4-én 12 órától.

A Tiszán a csapadékos időjárás és a hóolvadás hatására február 4-én elindult árhullám Vásárosnaménynál hajnalban tetőzött 154 cm-el, alatta a Tisza továbbra is végig árad.

A következő napokban továbbra is marad a változékony időjárás. Szerdán többfelé lesz vegyes halmazállapotú csapadék, majd csütörtökön erős északnyugati széllel a magasban lehűlés várható, ekkor főleg a keleti és északkeleti országrészben lehet havazás, hózápor. A jelenlegi számítások szerint pénteken és szombaton is inkább keleten, északkeleten lehet nagyobb eséllyel hóesés és a hétvégén is marad a hideg, téli idő.

Szolnok, 2013. február 5.

Lovas Attila
Igazgató, védelemvezető