palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Karácsonyi ajándékként megerősített védelem a torkolatnál

Karácsonyi ajándékként megerősített védelem a torkolatnál

Az ütemtervnek megfelelően halad Szolnok legnagyobb vízügyi beruházása, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését lehetővé tévő, 2,4 milliárd forintos, uniós támogatású projekt. Az eddigi munkálatok során a kivitelező Tisza 2012 Konzorcium elvégezte az indokolt cserjeirtást és fakivágást, megkezdte a humuszolást és az előírásoknak megfelelő töltéstest kialakítását, az agyagmag beépítését, valamint a rézsűlépcsőzést és -burkolást, továbbá az új támfal építését. Eddig mintegy 60 ezer köbméter földet mozgattak meg a Zagyva torkolatnál és az ipartelep térségében.
Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, elkészült a nyers töltés a Vegyiművektől a Sasi-kanyarig tartó szakaszon, a Tisza-híd és a Zagyva-híd között a jobb parton folytatódik a betonba ágyazott terméskő-burkolat kialakítása, azt azt megtámasztó vasbeton gerenda, valamint az új, ugyancsak  vasbeton támfal építése a vízoldalon. Utóbbit a hőmérséklet-változás káros hatásait kivédendő, nyolc méteres szakaszokban alakítják ki. A Dr. Béres József (Tisza-parti) sétány mentén szintén megkezdődött a munka, a közművek kiváltásával.
A remények szerint még ebben az évben elkészül a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti, jobb parti szakasz új, megerősített védelmi rendszere.
Emlékezetes: a munkaterületet augusztus 27-én adta át a projektgazda KÖTIVIZIG a kivitelezőnek, aki a következő napon már hozzá is fogott Szolnok eddigi legjelentősebb árvízvédelmi beruházásának megvalósításához.