palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Védekezési gyakorlatot tart a KÖTIVIZIG

Védekezési gyakorlatot tart a KÖTIVIZIG

Kritikus, a mértékadó árvízszint közeli árhullám fogadására készülnek, többek között ideiglenes támfal építésével a Közép-Tisza-vidéki Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakemberei Kunszentmárton térségében. Habár folyóink jelenlegi alacsony vízállása nem indokolja a védekezési beavatkozásokat, az elmúlt bő évtized többször bizonyította az ezekre való felkészülés szükségességét. Az igazgatóság területén az utóbbi másfél évben nem került sor III. fokú ár-, illetve belvíz elleni védekezésre, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően gyakorlatot tart a védelmi osztag.


A KÖTIVIZIG egyik legnagyobb kihívása a védekezések során az árvízvédelmi művek nem megfelelő kiépítéséből ered: mértékadó árvízszint (MÁSZ) közeli vízállás esetén több 10 kilométernyi védvonal magasítása szükséges, nemcsak a töltéseken, hanem egyes magasparti szakaszokon is. Területi sajátosságból adódik, hogy az igazgatóság területén általában az árvízvédelmi készültség mellett belvízvédelmi fokozatok is érvényben vannak. Emiatt a védekezési feladatok ellátása, irányítása a védekezési erőforrások, főleg a szakértelemmel rendelkező kollégák jól szervezett és összehangolt munkáját igényli.
A szerdán elkezdődött háromnapos gyakorlat célja, hogy valós helyzetet szimulálva a védelmi szervezet számára lehetővé tegye a védekezési feladatainak gyakorlását az igazgatóság egész területén érvényben lévő ár- és belvízvédelmi fokozatok mellett, egy feltételezett, hirtelen csapadékból származó, MÁSZ közeli vízszint fenyegetésére reagálva.
A feltételezett hidrometeorológiai helyzet szerint a Hármas-Körös vízgyűjtőjén hirtelen lehullott, a 2006-os rendkívüli árvizet előidéző csapadékmennyiségről érkezik riasztás. A Hármas-Körös torkolati, illetve visszaduzzasztással érintett szakaszán már II. fokú készültségnek megfelelő vízállások alakultak ki, és a magas mederteltség következtében jelentős áradás kezdődik. A kritikus kunszentmártoni magasparton MÁSZ-t megközelítő vízállások várhatók, az előrejelzett vízszint meghaladja a magaspart magasságát (974 cm). Emiatt szükségessé válik az árvízvédelmi töltések magasítása és erősítése, illetve kritikus helyeken lokalizációs jellegű védelmi beavatkozások végrehajtása.
A védelmi gyakorlat során Kunszentmárton térségében, a Hármas-Körös jobb partján mintegy 600 méter hosszú szakaszon ideiglenes védművet, az igazgatóságnál kifejlesztett „Nagyrév 2000” típusú mobil árvízvédelmi falat építenek ki a Védelmi Osztag munkatársai mintegy 100 közfoglalkoztatott bevonásával. A műszaki megoldás lényege, hogy azokon a szakaszokon, ahol a védképesség a magassági hiány miatt gyenge, ott egy acélkeretben vízszintesen egymásra helyezett 4 méter hosszú, pátria típusú szádlemezek segítségével támfalat építenek, amelyet homokzsák bordákkal erősítenek meg.
A beavatkozás miatt 44-es főút és a régi Hármas-Körös régi hídja közötti útszakaszon a Pannónia Gyártelep előtt október 11-én félpályás útlezárásra kerül sor. A gyakorlatnak megfelelően a megépített védműveket délutánra visszabontják, a közlekedést rendőrök irányítják az érintett útszakaszon.

Szolnok, 2012. október 11.