palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízgazdálkodás Vízkészlet járulék TÁJÉKOZTATÓ: Kisfogyasztók, és idény időszaki vízhasználók részére

TÁJÉKOZTATÓ: Kisfogyasztók, és idény időszaki vízhasználók részére

Tisztelt Vízhasználó!

A Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv.  V fejezet,  Vízkészletjárulék alcím 15/A.§.- 15/E.§-ai tartalmazzák, a vízkészletjárulék számítással, a befizetéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat.

A 2007. évi CXLVI. Tv. 6.§-a módosította a vízkészletjárulék számításával kapcsolatos szabályokat. A Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv.  15/B.§.-ának (1) bekezdése az alábbiak szerint változott:
„ A vízhasználónak a vízkészletjárulékot  4,50 Ft/ m3  alapjárulék figyelembevételével, a befizetés összegét meghatározó, külön jogszabályban előírt –az igénybe vett vízmennyiség meghatározásának módjától a vízhasznosítás és a vízkészlet jellegétől, továbbá az adott térség vízkészlet-gazdálkodási helyzetétől függő- szorzószámok alkalmazásával, a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség alapján kell kiszámítania.” A rendelkezés, 2008 február 15-től hatályos.

A vízkészletjárulék számítás alapképlete: VKJ = Q (m3)   x    A (Ft/m3)   x    g    x    m
A vízkészletjárulék (VKJ) kiszámításához szükséges:
„A” szorzó 2011. január 01 megkezdett vízhasználatnál, illetve idény-időszakban kivett víznél : 4,50 Ft/m3,
A „g” szorzószám értéke: a vízjogi engedélyben a vízbázis, a vízminőség és a vízfelhasználási cél szerinti besorolás alapján, a 43/1999. (XII.26.) KHVM rendeletben foglaltaknak megfelelően.
A mértségi állapottal az „m” szorzóval kapcsolatban, a rendelet előírja a vízmérés leolvasásának gyakoriságát, az adatokat, a helyszínen vezetett üzemnaplóban (mérési napló, gépüzemnapló) kell rögzíteni. Ennek a másolati példányát, kérjük a bevallási adatlap mellékletekén beküldeni.

Felhívom T. Cím figyelmét a határidők pontos betartására!

A VKJ kötelezettségeknek megfelelő, adatlap kitöltése, beküldése és a kiszámított járulék  befizetési határideje:

Tárgyidőszak              Határidő         Adatlap
2011. éves elszámolás       2012. 01. 15.    „C” típusú 

A „C” éves nyilatkozatot minden vízhasználónak ki kell tölteni. A 0 m3/év vízhasználat esetén a 80 %-ra vonatkozó előírást kell alkalmazni.

A befizetés átutalással is teljesíthető, átutalási (befizetési csekk) bankszámla száma:
Szolnoki Felügyelőség központosított bevételek
beszedési célelszámolási forintszámla:
10045002-01711930-30000003

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.törvény 165.§(1)-(2) bekezdése szerint: A vízkészletjárulék fizetésre kötelezett a járulék késedelmes megfizetése esetén, a késedelem okától függetlenül, a befizetési határidő napjától késedelmi pótlékot köteles kiszámítani és megfizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Mentesül a vízkészletjárulék fizetési kötelezettség alól az a vízhasználó, akinek a tárgyévre vonatkozó összege nem haladja meg az 1000 forintot.

2011 évben, nem változott az előírás:- hogy az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználatok nem járulék kötelesek, a „g” szorzószám értéke: 0

A  15/C §  2 bekezdése alapján: A vízkészletjárulék fizetési kötelezettség alóli mentesítés nem érinti a vízhasználatra vonatkozó bejelentési kötelezettségeket.

A bevallási és nyilatkozattételi kötelezettséget a törvényben meghatározott határidőben nem teljesítők mulasztási bírsággal sújthatók.

Kérem, szíveskedjen KÖTIKÖVIZIG Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályára a vízkészletjárulék bevallási lapokat elküldeni a fenti határidőre. Amennyiben a nyilatkozat elkészítéséhez megfelelő nyomtatvány nem áll rendelkezésre, úgy a KÖTIKÖVIZIG Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályán (5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. VI. em. 624 sz.) beszerezhetők, vagy letölthető az internetről a  www.vkj.hu-ról.

A vízkészletjárulékkal kapcsolatos felvilágosítást:  
Telefonon: 56/501-900, 20334, 20321 melléken

S z o l n o k, 2011. december hó