palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Folytatódik a kárelhárítás Öcsödnél

Folytatódik a kárelhárítás Öcsödnél

Mint arról április 24-én tájékoztatást adtunk, jelentős mennyiségű hígtrágya került a Harangzugi I. csatornába. Igazgatóságunk III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el, és haladéktalanul megkezdtük a kárelhárítási beavatkozásokat a Harangzugi Holt-Körös vízminőségének, élővilágának védelme érdekében. Eddig a műszakilag lehetséges, és megengedhető legnagyobb mennyiségű hígító- és öblítővíz átvezetése mellett, az 1146  méter hosszan kiépített csővezetéken keresztül – a holtág megkerülésével –  mintegy 200 ezer köbméter szennyezett vizet szivattyúztunk át a Hármas-Körösbe, ott a jelentős hígulásnak köszönhetően elhanyagolható vízminőség változást okozva.

Az egyre kedvezőbb vízminőségi vizsgálati eredmények mellett, tekintettel arra, hogy a Harangzugi Holt-Körös vízminőségének védelmét kiemelten kezelendő feladatnak tekintjük, a következő intézkedéseket, operatív beavatkozásokat tervezzük még végrehajtani.
További tiszta, hígító víz biztosítása a megengedhető legnagyobb vízsugárral a Nagykunsági öntözőrendszerből. A holtág már szükségessé váló vízpótlását biztosítandó torkolati műtárgy fokozatos megnyitása, felsőbukás kiépítésével, az átvezetésre kerülő vízsugár lassú növelésével. Folyamatos helyszíni monitorozás, szükség szerint laborvizsgálatokkal kiegészítve. Apróbuborékos, mélylevegőztető berendezés folyamatos üzemeltetése a holtág rávezető csatornájában, a vízpótlás minőségének további javítása érdekében. Merülőfal helyszínen tartása a torkolati műtárgy elé, az esetlegesen lejutó haltetemek visszatartására.