palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Vízminőségi kárelhárítás Harangzugban

Vízminőségi kárelhárítás Harangzugban

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hígtrágya került – több vízfolyáson keresztül - a Harangzugi csatornába, több kilométeres szennydugót hozva létre. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el és haladéktalanul megkezdte a kármentesítést.

 

A vízügyi igazgatóság a védekezés során elsőként arra törekedett, hogy többek között a Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ágából (a Harangzugi I-C csatornán keresztül) a műszakilag lehetséges legnagyobb mennyiségű hígító- és öblítővízzel csökkentse a szennyezés koncentrációját, és biztosítsa a Harangzugi Holt-Körös vízbázisának védelmét. Ezen kívül készenlétbe helyezte az úgynevezett apróbuborékos mélylevegőztető berendezéseket, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni.
A védelemvezetés a legfrissebb információk alapján döntött a kármentesítés módjáról annak érdekében, hogy a Harangzugi Holt-Körösben ne következzen be tömeges halpusztulás. A beavatkozás lényege, hogy a Harangzugi I. csatorna alsó szakaszának hígtrágyával szennyezett vizét zárt, mintegy 1300 méter hosszan kiépítendő csővezetéken keresztül – a holtág megkerülésével – a Hármas-Körösbe szivattyúzzák. (Jelenleg le van zárva a Harangzugi I. csatorna alsó, több kilométer hosszan szennyezett szakasza, így onnan nem juthat víz a holtágba.) A szivattyúzás várhatóan a hét közepén kezdődhet meg. A műveletet laborvizsgálatok előzték meg annak megállapítására, hogy a szennyezett víztömeg milyen vízhozammal szivattyúzható be a Hármas-Körös folyóba úgy, hogy a víz minősége megfeleljen a Víz keretirányelv szerinti (8N típusú víztest besoroláshoz tartozó) jó/közepes vízminőségi határértékeknek. Így a befogadó jó ökológiai vízminősége biztosítva marad a szivattyúzás alatt is.
A beavatkozásokról a vízügyi igazgatóság folyamatosan tájékoztatja az érintett települések vezetőit (Öcsöd, Mesterszállás), valamint a helyben érdekelt horgász szervezeteket.