palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Megyei érték lett az Alcsi Holt-Tisza

Megyei érték lett az Alcsi Holt-Tisza

A Szolnoki Értéktár után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba is felvételt nyert az Alcsi Holt-Tisza, erről november 22-i ülésén határozott a megyei értéktár bizottság. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint az Alcsi Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriuma.

Az Alcsi Holt-Tisza a szőke folyó szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. A holtág Szolnok és Szajol közigazgatási területén helyezkedik el, a Tisza folyó bal partján, a 336,750 folyamkilométer (Holt-Tisza 0+000 szelvény) és a 338,500 fkm között. A teljes vízgyűjtőjén érintett települések: Szolnok (Alcsisziget, Szandaszőlős), Szajol, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Kengyel.
A holtág 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására képes, vízgyűjtő területe pedig 91,2 négyzetkilométer.
Megközelítően 150 hektáros vízfelület elsődleges funkciója a belvíz befogadása, tározása, az öntözés biztosítása, a horgászat, üdülési és sport célok kielégítése, továbbá polgári védelmi célú vízbázisként és tűzoltóvíz-tározóként is szolgál.
A több mint ezer stéget „hordozó” Alcsi Holt-Tisza nem csak a helyi horgászok körében népszerű, hanem a vízi sportok egyik országos jelentőségű terepe is. A KÖTIVIZIG 1973 és 1978 között alakította ki itt azt a kajak-kenu pályát, amely az elmúlt évtizedekben számos rangos hazai és nemzetközi versenynek adott (és ad mindmáig) otthont.