palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Minimálisra csökkent a rendkívüli vízigény

Az elmúlt időszakban kevesebb volt a vízfelhasználó, ezzel együtt az általuk igényelt és a részükre szolgáltatott öntözővíz mennyisége is csökkenő tendenciát mutatott. Az újonnan felmerülő rendkívüli öntözési célú vízigény mennyisége minimálisra csökkent. Emellett megkezdődtek a kelesztő öntözések, melyhez a szerződés szerinti vízigényeket mennyiségi korlátozás nélkül tudjuk biztosítani.

 

Hidrometeorológia
Az Igazgatóságunk területén található 11 kiemelt csapadékmérő állomás adatai alapján az elmúlt huszonnégy órában nem hullott csapadék. Augusztus hónapban területi átlagban az Igazgatóság területére 23,8 mm hullott, amely 28,7 mm-el marad el a sokéves augusztus havi csapadékmennyiségtől (52,5 mm).
Az elmúlt huszonnégy órában a Tisza részvízgyűjtőin sem volt csapadék.

Ugyanebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet 26,1 °C volt. A napi minimum hőmérséklet 19,6 °C, míg a maximális hőmérséklet 33,4 °C volt (a sokéves augusztusi maximum 38,9 °C). Augusztus 26-ig a havi átlaghőmérséklet 24,7 °C, ami a sokéves augusztus havi átlag hőmérséklet (21,1 °C) felett van 3,6 °C-kal.

Folyóink vízjárása
Augusztus 26-án 7 órakor a Tisza Kisköre-felső vízmércén észlelt vízállás 664 cm, duzzasztott volt. A tározóban megközelítőleg 111,775 millió m3 víz tározása valósul meg.
A mai napon 7 órakor a vízállások a tiszai vízmércéknél az alábbiak szerint alakultak:
Kisköre-alsó -332 cm, változatlan, Szolnok -289 cm, alig változó, Tiszaug -275 cm, alig változó.
Az átfolyó vízhozam Kiskörénél 64,2 m3/s, Szolnoknál 66,4 m3/s, valamint Tiszaugnál 70,8 m3/s volt.

Kisköre-alsó, valamint Szolnok vízmércéken az eddig nyilvántartott LKV értékekhez képest alacsonyabb operatív vízállásokat regisztrálunk.

A Zagyva vízállása Jászteleknél ma reggel 7 órakor 99 cm, alig változó. A szelvényen átfolyó vízhozam 0,510 m3/s. A folyó alsó szakaszának vízjárását az öntözési célú vízkivételek jelentősen befolyásolhatják.

Előrejelzés
Mindenhol több órára kisüt a nap, és gomolyfelhők képződnek. A felhőképződés délután a Dunántúl nyugati felén válik erőteljessé, és ott alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Másutt csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, átmeneti szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A hőmérséklet délután 28 °C és 35 °C között, késő este 20 °C és 26 °C fok között alakul.

Védelmi intézkedések
A KÖTIVIZIG működési területén lévő négy vízhiánykezelő körzet mindegyikében továbbra is III. fokú a készültség. Az igazgatóság augusztus 12-től az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be és tart fenn. Ez az intézkedés-sorozat kiterjed a Nagykunsági-főcsatornára, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlásra, Jászsági-főcsatornára, valamint több holtág vízpótlására, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.

A védekezés időszaka alatt a csatornaőrök a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeznek.

Az elmúlt huszonnégy órában a KÖTIVIZIG munkatársai illegális vízkivételezést, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételt nem jelentettek, a TIKEVIR vízállásokat és vízhozamokat folyamatosan ellenőrzik.

Az elmúlt időszakban kevesebb volt a vízfelhasználó, ezzel együtt az általuk igényelt és a részükre szolgáltatott öntözővíz mennyisége is csökkenő tendenciát mutatott. Az újonnan felmerülő rendkívüli öntözési célú vízigény mennyisége minimálisra csökkent.

A vízelvételezés ütemezését továbbra is fenntartjuk, hogy a felmerülő vízigényeket korlátozás nélkül tudjuk kielégíteni. Az öntözővíz igények mellett folytatjuk a halastavi vízigények kiszolgálását. Működési területünkön megkezdődtek a kelesztő öntözések, melyekhez a vízszolgáltatást az engedéllyel rendelkező vízfelhasználók előre tervezett módon igénylik.

A szerződés szerinti vízigényeket mennyiségi korlátozás nélkül ki tudjuk szolgálni, a szükséges vagy igényelt vízmennyiség az igénylők rendelkezésre áll.

A KÖTIVIZIG a Kisköre-alsónál mért vízszintet folyamatosan -332 centiméteren tartja Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében.

A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében munkatársaink és fenntartógépeink folyamatosan végezik a szükséges beavatkozásokat, többek között a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint vízkormányzási feladatokat.

Módosítás: (2022. augusztus 26. péntek, 09:38)