palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Csekély mértékben növekedett a Tisza-tóban tárolt vízkészlet

Csekély mértékben növekedett a Tisza-tóban tárolt vízkészlet

A Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt héten lehullott csapadék, a csökkenő öntözési vízigények és az alacsonyabb hőmérsékletből adódó kisebb párolgás együttes hatására a Tisza-tóban betározott vízmennyiség az utóbbi huszonnégy órában kis mértékben növekedett. A szerződés szerinti mezőgazdasági és halastavi vízszükségleteket továbbra is korlátozás nélkül ki tudjuk elégíteni.

Hidrometeorológia
Az Igazgatóságunk területén található 11 kiemelt csapadékmérő állomás adatai alapján az elmúlt egy hétben területi átlagban 21,6 mm csapadék hullott. A legtöbb csapadékot Mezőtúrról jelentették, 40,2 mm-t. A legkevesebb csapadékot 9,1 mm-rel Jászberényben regisztrálták.
Az elmúlt egy hétben a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 12,8 mm és 38,8 mm közötti csapadékot regisztráltak, a legtöbb a Maros vízgyűjtőjén hullott.
Ugyanebben az időszakban az átlaghőmérséklet 23,7 °C volt. A minimum hőmérséklet 16,3 °C, míg a maximális hőmérséklet 37,3 °C volt (a sokéves augusztusi maximum 38,9 °C). Augusztus 24-ig a havi átlaghőmérséklet 24,7 °C, ami a sokéves augusztus havi átlag hőmérsékletet (21,1 °C) 3,6 °C-kal haladja meg.

Folyóink vízjárása
Augusztus 25-én 7 órakor a Tisza Kisköre-felső vízmércén észlelt vízállás 658 cm, duzzasztott volt. A tározóban megközelítőleg 107,06 millió m3 víz tározása valósul meg.
Ugyanezen a napon 7 órakor a vízállások a tiszai vízmércéknél az alábbiak szerint alakultak:
Kisköre-alsó -331 cm, változatlan, Szolnok -288 cm, alig változó, Tiszaug -275 cm, alig változó.
Az átfolyó vízhozam Kiskörénél 64,0 m3/s, Szolnoknál 67,5 m3/s, valamint Tiszaugnál 70,8 m3/s volt.
Kisköre-alsó valamint Szolnok vízmércéken az eddig nyilvántartott LKV értékekhez képest alacsonyabb operatív vízállásokat regisztrálunk.
A Zagyva vízállása Jászteleknél augusztus 25-én 7 órakor 96 cm, alig változó. A szelvényen átfolyó vízhozam 0,421 m3/s. A folyó alsó szakaszának vízjárását az öntözési célú vízkivételek jelentősen befolyásolhatják.

Előrejelzés
Az előrejelzések alapján a következő hat napban az Igazgatóság területén 4 - 7 mm területi csapadék várható, egyenlőtlen területi eloszlásban. A Tisza felső vízgyűjtőin nem várható számottevő mennyiségű területi csapadék.

Védelmi intézkedések
A KÖTIVIZIG működési területén lévő négy vízhiánykezelő körzet mindegyikében III. fokú készültség tartottunk fenn az elmúlt egy hétben. Az igazgatóság augusztus 12-től az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be. Ez az intézkedés-sorozat kiterjed a Nagykunsági-főcsatornára, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlásra, Jászsági-főcsatornára, valamint több holtág vízpótlására, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.
A védekezés időszaka alatt a csatornaőrök a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeznek.
Az elmúlt egy hétben a KÖTIVIZIG munkatársai illegális vízkivételezést, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételt nem jelentettek. A TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése folyamatosan történik.
Az elmúlt időszakban kevesebb volt a vízfelhasználó, ezzel együtt az általuk igényelt és a részükre szolgáltatott öntözővíz mennyisége is csökkenő tendenciát mutatott.
A vízelvételezés ütemezését továbbra is fenntartjuk úgy, hogy az mindegyik fél számára egyaránt megfelelő legyen.  Az öntözővíz igények mellett folytatjuk a halastavi vízigények kielégítését.
Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében Kisköre-alsónál mért vízszintet -332 centiméteren tartja a KÖTIVIZIG.
A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében folyamatosan végezzük szükséges beavatkozásokat, így a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint vízkormányzási feladatokat.
A Bátonyterenye-Maconkai tározónál megkezdett vízminőségvédelmi feladatokhoz a tegnapi napon a szükséges eszközök beavatkozási helyre történő átszállítása megtörtént. A gépegységek üzemeltetését a védekező igazgatóság szakemberei végzik