palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Pozitív a vízmérleg

Az elmúlt huszonnégy óra csapadékos időjárása miatt tovább csökkenő mezőgazdasági vízigény, az alacsonyabb hőmérsékletből adódó kisebb párolgás, valamint a vízgyűjtőkön lehullott eső együttes hatására a Tisza-tó számított vízmérlege pozitívba fordult. Azaz a befolyt víz mennyisége meghaladta a kiáramló víz mennyiségét, ez többlet lehetőséget adott arra, hogy minimálisan, de növelni tudjuk a betározott víz nagyságát a tóban.
A jelenleg rendelkezésre álló vízkészletek azonban továbbra is szükségessé teszik a precíz vízkormányzást, valamint a vízszétosztó művek folyamatos karbantartását ahhoz, hogy az igazgatóság változatlanul, mennyiségi korlátozás nélkül ki tudja elégíteni a szerződéses szántóföldi és halastavi vízigények mellett a rendkívüli vízigényeket is, valamint továbbra is biztosított legyen az ökológiai célú Körös-völgyi vízátvezetés a Tisza-tóból.

Hidrometeorológia
Az Igazgatóságunk területén található 11 kiemelt csapadékmérő állomás adatai alapján az elmúlt 24 órában területi átlagban 10,2 mm csapadék hullott. A legmagasabb területi átlagot Karcagon regisztrálták, 24,2 mm. A legtöbb csapadékot (73,0 mm) Karcag mellett, a Barcsis gátőrház csapadékmérő állomásán észlelték, második legtöbbet Karcag-Villogón mérték (50,3 mm), a harmadik legtöbbet pedig Karcag-Mirhón tapasztalták (41,0 mm).
A többi állomásról 1,4 és 19,0 mm közötti csapadékot jelentettek. A legkevesebb a Zagyva térségében hullott.

Az elmúlt 24 órában a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 2,7 és 12,7 mm közötti csapadékot regisztráltak, a legtöbbet a Maroson. A Zagyva-Tarnán 4,9, míg a Közép-Tiszán 6,2 mm csapadék hullott.

Az elmúlt 24 órában a napi átlaghőmérséklet 20,2 °C volt. A napi minimum hőmérséklet 19,2 °C, míg a maximális hőmérséklet 21,6 °C volt (sokéves augusztusi maximum 38,9 °C). Augusztus 21-ig a havi átlaghőmérséklet 25,1 °C, ami a sokéves augusztus havi átlag hőmérséklet (21,1 °C) felett van 4,0 °C-al.

Folyóink vízjárása
Augusztus 22-én 7 órakor a Tisza Kisköre-felső vízmércén észlelt vízállás 655 cm, duzzasztott volt. A tározóban megközelítőleg 104,73 millió m3 víz tározása valósul meg.
Ugyanebben az időpontban a vízállások a tiszai vízmércéknél az alábbiak szerint alakultak:
Kisköre-alsó -332 cm, változatlan, Szolnok -288 cm, alig változó, Tiszaug -274 cm, kissé áradó.

Az átfolyó vízhozam Kiskörénél 63,1 m3/s, Szolnoknál 67,8 m3/s, valamint Tiszaugnál 71,1 m3/s volt.

Kisköre-alsó valamint Szolnok vízmércéken az eddig nyilvántartott LKV értékekhez képest alacsonyabb operatív vízállásokat regisztrálunk.

A Zagyva vízállása Jászteleknél augusztus 22-én 7 órakor 92 cm, alig változó. A szelvényen átfolyó vízhozam 0,310 m3/s. A folyó alsó szakaszának vízjárását az öntözési célú vízkivételek jelentősen befolyásolják.

Előrejelzés
Többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, amelyeket felhőszakadás is kísérhet, a légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunától keletre 23 és 28 fok között alakul. Késő estére 16, 21 fokra hűl le a levegő.

Védelmi intézkedések
A KÖTIVIZIG a működési területén lévő négy vízhiánykezelő körzetben továbbra is III. fokú a készültséget tart fenn. Az igazgatóság augusztus 12-től az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be. Ez az intézkedés-sorozat jelenleg is érvényben van és érinti a Nagykunsági-főcsatornát, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlást, Jászsági-főcsatornát, valamint több holtág vízpótlását, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.

A védelmi beavatkozások részeként a csatornaőrök a készültségnek megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeztek. Kollégáink az elmúlt 24 órában illegális vízkivételezésről, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételről nem tettek bejelentést. A TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése folyamatos.

A csatornákon, illetve a szivattyútelepeinken folyamatos vízvisszatartást folytatunk. A vízelvételezéseket úgy ütemeztetjük, hogy az mindegyik fél számára egyaránt megfelelő legyen. Az elmúlt huszonnégy óra csapadékos időjárása miatt tovább csökkenő mezőgazdasági vízigény, az alacsonyabb hőmérsékletből adódó kisebb párolgás, valamint a vízgyűjtőkön lehullott eső együttes hatására a Tisza-tó számított vízmérlege pozitívba fordult. Azaz a befolyt víz mennyisége meghaladta a kiáramló víz mennyiségét, ez többlet lehetőséget adott arra, hogy minimálisan, de növelni tudjuk a betározott víz nagyságát a tóban.

Az öntözővíz igények mellett továbbra is folytatjuk a halastavi vízigények kielégítését. Az egyidejűségi menetrend megtartásával a vízigényeket korlátozás nélkül ki tudtuk szolgálni, a szükséges, illetve az igényelt vízmennyiség rendelkezésre állt.

Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében Kisköre-alsónál mért vízszintet -332 centiméteren tartja a KÖTIVIZIG.

A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében folyamatosan végezzük a korábban az OMIT által engedélyezett műszaki beavatkozásokat: a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint az igényeknek megfelelő vízkormányzási feladatokat.

A Zagyva mentén a vízszétosztási ütemrendek változatlanok, jelenleg 6 órás ütemekben biztosítjuk az öntözővízhez való hozzájutást.
A

vízügyi igazgatóságok mérőcsoportjai heti mérési program alapján kisvizes vízhozammérést végeznek a vízfolyások monitorozása érdekében.