palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű A vízhiány kezelésének kulcsa a precíz vízkormányzás

A vízhiány kezelésének kulcsa a precíz vízkormányzás

A vízszétosztó művek folyamatos karbantartása mellett a lehető legprecízebb vízkormányzás teszi lehetővé, hogy a KÖTIVIZIG hatékonyan gazdálkodjon a rendelkezésre álló, de számottevő csapadékutánpótlás híján tovább csökkenő vízkészletekkel. Az igazgatóság a szerződéses szántóföldi és halastavi vízigényeket változatlanul ki tudja elégíteni, illetve az ökológiai célú Körös-völgyi vízátvezetés a Tisza-tóból továbbra is biztosított.

Hidrometeorológia
Az igazgatóság 11 kiemelt csapadékmérő állomásának adatai alapján az elmúlt 24 órában Jászkisér térségében 1,4 mm esőt regisztráltunk, Szolnokon pedig 2,5 mm-t mértünk. A többi állomáson azonban nem volt csapadék. Ebben az időszakban a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 0,9 – 2,7 mm közötti csapadék hullott. Augusztus 16-ig a havi átlaghőmérséklet 25,0 °C, ami a sokéves augusztusi átlagot 3,9 °C fokkal haladja meg.
Folyóink vízjárása
Augusztus 17-én 7 órakor a Tisza Kisköre-felső vízmércén észlelt vízállása 661 cm, duzzasztott volt. A tározóban jelenleg megközelítőleg 109,41 millió köbméter vizet tározunk.
Ugyanebben az időpontban a tiszai vízállások az alábbiak szerint alakultak: Kisköre-alsó -333 cm, alig változó, Szolnok -289 cm, változatlan, Tiszaug -278 cm, alig változó. Az átfolyó vízhozam Kiskörénél 62,7 m3/s, Szolnoknál 67,3 m3/s, valamint Tiszaugnál 73,2 m3/s volt.
Kisköre-alsó, valamint Szolnok vízmércéken az eddig nyilvántartott LKV (legkisebb vízállás) értékekhez képest alacsonyabb operatív vízállásokat regisztrálunk.
A Zagyva vízállása Jászteleknél augusztus 17-én 7 órakor 93 cm volt, alig változó. A szelvényen átfolyó vízhozam 0,337 m3/s. A folyó alsó szakaszának vízjárását az öntözési célú vízkivételek jelentősen befolyásolják.
Előrejelzés
Az elkövetkező hat napra vonatkozóan a Tisza részvízgyűjtőire 20,9 és 37,0 mm közötti csapadékot jeleztek előre, a legtöbbet (37,0 mm) a Felső-Tisza vízgyűjtőjére.

Védelmi intézkedések
Változatlanul III. fokú a készültség a KÖTIVIZIG működési területén levő négy vízhiánykezelő körzetben. Az igazgatóság az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be augusztus 12-től. Ez az intézkedés-sorozat kiterjed a Nagykunsági-főcsatornára, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlásra, Jászsági-főcsatornára, valamint több holtág vízpótlására, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.
A védelmi beavatkozások részeként a csatornaőrök a készültségnek megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeztek. Kollégáink az elmúlt 24 órában illegális vízkivételezést, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételt nem jelentettek. A TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése folyamatos.
A vízelvételezéseiket úgy ütemeztetjük, hogy az mindegyik fél számára egyaránt megfelelő legyen. Az öntözővíz igények mellett folytatjuk a halastavi vízigények kielégítését
Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében Kisköre-alsónál mért vízszintet -332 centiméteren tartja a KÖTIVIZIG.
A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében a korábban az OMIT által engedélyezett műszaki beavatkozásokat folyamatosan végezzük, így a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint vízkormányzási feladatokat.
A Zagyva mentén a vízszétosztási ütemrendek változatlanok. A 8 órás ütemek helyett 6 órás ütemekben próbáltuk meg még jobban széthúzni az egyidejűségeket.
Csatornáinkon folyamatosan vízvisszatartást folytatunk. A vízügyi igazgatóságok mérőcsoportjai heti mérési program alapján kisvizes vízhozammérést végeznek a vízfolyások monitorozása érdekében.