palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Befejeződött az országos jelentőségű nagyműtárgyak felújítása

Befejeződött az országos jelentőségű nagyműtárgyak felújítása

Megközelítően 14 milliárd forintos európai uniós és állami támogatással valósult meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és hét területi vízügyi igazgatóság konzorciumában a "Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója" című projekt  A nagyszabású beruházás eredményeképpen hét, országos jelentőségű műtárgy felújítása történt meg: a Deák Ferenc-zsilip (Baja), a Dunakiliti Duzzasztómű és a Nicki Duzzasztómű, a Kvassay Hajózsilip (Budapest), a Kiskörei Vízlépcső, a Góri tározó zsilipje és a Nyugati-főcsatorna beeresztő zsilipje (Tiszavasvári). A projekt záró rendezvényét július 14-én tartották Kiskörén.

Az esemény a szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes négy tagjának műsorával kezdődött, majd Magyar Csilla, Kisköre polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédet F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa, valamint Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője mondott. A projekt részleteibe Juhász Máté, az OVF Projekt Műszaki Osztályának vezetője avatta be a résztvevőket. A kivitelező MBH-HÍD Konzorcium részéről a beruházást készre jelentette Goszták Zoltán, a Strabag Vízépítés területi igazgatója és Orosz Károly, az A-Híd Zrt. ügyvezető igazgatója, majd átadták üzemeltetésre Láng István főigazgatónak.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásában, 13,846 milliárd Ft összköltséggel megvalósult projekt fő célja hét, felújításra szoruló vízgazdálkodási nagyműtárgy átfogó fejlesztése és rekonstrukciója volt. Ezek a művek alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását, így az állapotuk megőrzéséhez, javításához szükséges munka is kiemelkedő jelentőséggel bírt. A felújítás eredményeként lehetővé vált biztonságos, károkozásmentes üzemeltetésük és fenntartásuk, ezáltal pedig az érintett, országos jelentőségű vízgazdálkodási rendszerek hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése.
A most véget ért projekt hét nagyműtárgy felújítását tette lehetővé: a Deák Ferenc- zsilip (ADUVIZIG), a Dunakiliti Duzzasztómű és a Nicki Duzzasztómű (ÉDUVIZIG), a Kvassay Hajózsilip (KDVVIZIG), a Kiskörei Vízlépcső (KÖTIVIZIG), a Góri tározó zsilipje (NYUDUVIZIG), és a Nyugati-főcsatorna beeresztőzsilipje (TIVIZIG). A kivitelezési munkálatokat az MBH-HÍD Konzorcium végezte el az alábbi helyszíneken: Baja, Dunakiliti, Nick, Budapest, Kisköre, Gór, Tiszavasvári.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén egy létesítmény rekonstrukciójára került sor. Az idén 49 éves Kiskörei Vízlépcső a Tisza-tó szíve, napjainkban is meghatározó szerepet tölt be az Alföld társadalmi és gazdasági életében, ezért kiemelt fontosságú üzembiztonságának fenntartása. A projektnek köszönhetően a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön felújították a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és a villamos berendezéseket.
Többek között megtörtént a pilléreket, a darupályát, a nyílásokat, a pillér helyiségeket, a hajózsilipet és a hídszerkezetet érintően a betonfelületek javítása és korrózióvédelme, a dilatációs egységek cseréje, valamint részben megújult az üzemi híd útburkolata. Megvalósult a vízlépcső szegmenstáblák támcsapágyainak, hidraulikus munkahengereinek, tápegységeinek, csővezetékeinek és szelepeinek cseréje. A gépészeti rekonstrukció ezen kívül magába foglalta a hajózsilip berendezéseinek és szerelvényeinek cseréjét, továbbá a hullámtéri duzzasztómű elzáró szerkezeteinek felújítását.
Megújultak az elektromos berendezések is: korszerűsítették a vezérlőrendszert, a kommunikációs kábelhálózatot, az üzemirányító számítógépeket és programokat, a szünetmentes tápellátást, a hullámtéri duzzasztómű transzformátorállomását, s modern térvilágítást kapott az üzemi híd. A fejlesztés része volt továbbá a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön lévő daruk felújítása, korrózióvédelme, távvezérlő és biztonságtechnikai berendezéseinek korszerűsítése is.