palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű LKV alatt a Tisza szolnoki vízállása

LKV alatt a Tisza szolnoki vízállása

A rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint most - csütörtökön mínusz 280 centimétert, péntek reggel pedig mínusz 281 cm-t mutatott a vízmérce.

A Tisza vízgyűjtőjén hetek óta tapasztalt csapadékhiány miatt az üzemeltető KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi -320 cm-es vízszinttartásra tért át. Kisköre-alsónál az eddig mért legkisebb vízállás (LKV: az adott vízmércén előfordult legalacsonyabb vízállás) értéke - 321 cm, ami 2009. szeptember 29-én fordult elő. Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállás 2003. augusztus 21-én volt, amikor - 279 cm-t mutatott a vízmérce. A megyeszékhelyen július 7-én - 280 cm-t olvashattunk le, 8-án reggel pedig - 281 cm-t, s nem kizárt, hogy az elkövetkezendő napokban a folyó vízállása pár centiméterrel tovább csökkenhet.

Mint az sokak által ismert, a szolnoki vízmércén valaha észlelt legmagasabb vízállás (LNV) 1041 cm, ami a 2000 tavaszán levonult rekord árvíz tetőzési szintje. A különbség tehát az akkori és a mai vízállás között 13 méter és 21 cm.

Képeink a szolnoki belvárosi hídnál és a Zagyva-torkolatánál készültek