palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű A csapadékhiányos időjárás hatása vizeink vízminőségi állapotára

A csapadékhiányos időjárás hatása vizeink vízminőségi állapotára

Márciusban, nagyrészt horgászoktól több bejelentés is érkezett igazgatóságunkhoz a területünkön lévő álló- és folyóvizek vízminőségi állapotára vonatkozóan, akik a kedvezőtlen vízminőségváltozást az esetek zömében valamilyen külső szennyezésnek tulajdonították, illetve feltételezték azt. A további bejelentéseket megelőzendően tesszük közzé az alábbi helyzetértékelést vizeink minőségével kapcsolatosan:

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása, a Tiszán és mellékfolyóin érkező kis vízhozam és a hirtelen beköszöntött tavaszi felmelegedés együttesen válthatnak ki olyan vízminőségi változásokat víztereinkben, ami a víz elszíneződését okozhatja. A természetes párolgás hatására bekövetkező betöményedés, a nagy átlátszóság, és az erős napsugárzás, a bentonikus és a planktonikus algák robbanásszerű elszaporodásához vezet.
A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma rendszeres vízvizsgálati eredményei azt támasztják alá, hogy ezek olyan természetes folyamatok, amelyek a szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhetően sokkal markánsabban jelentkeznek természetes vizeinkben, mint más hasonló tavaszi időszakban.
Amennyiben nagyobb mennyiségű csapadék hull a területünkre, várható a vízminőség kedvező változása.