palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Szokatlanul enyhe és száraz február

Szokatlanul enyhe és száraz február

Január után februárban is folytatódott a rendkívüli téli szárazság térségünkben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelt mérőállomásainak adatai alapján 2022 második hónapjában területi átlagban csupán 6 milliméternyi csapadékot regisztráltunk. Az 5,2 fokos havi átlaghőmérséklet ugyanakkor szokatlanul magas.

A második legszárazabb januárt hasonlóan csapadékhiányos február követte, KÖTIVIZIG területi átlagban mindössze 6,0 mm csapadék hullott, ami 25,2 mm-rel marad el a sokéves februári átlagtól. (Ez a hatodik legalacsonyabb februári érték a mérések kezdete, 1963 óta.) A legtöbb havi csapadékot Kisújszálláson mértük (9,2 mm), a legkevesebbet pedig Kunszentmártonban (2,6 mm). Szolnokon 6,7 mm érte a felszínt. Így az idei esztendő első két hónapjában területi átlagban már 51,7 mm a hiány a sokévi januári és februári csapadékösszeghez képest.
A Jászkunság székhelyén 5,2 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel februárban, ami 4,3 fokkal magasabb a sokéves második havi átlagnál. A legmelegebbet 15-én mértük (15,5 fokot), a leghidegebbet pedig két nappal korábban, amikor mínusz 6,4 fokig hűlt le a levegő. A hónap folyamán 14 fagyos reggelre ébredtünk, a havi napfénytartam pedig 147,1 órát tett ki.