palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Egyeztetés a Tisza-tó téli vízszintjéről

Egyeztetés a Tisza-tó téli vízszintjéről

Igazgatóságunk szeptember 27-én tartotta meg - a tározó hasznosításában érintettek részvételével - hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a Kiskörei Szakaszmérnökségen. Az eseményen Lovas Attila igazgató köszöntője után Fejes Lőrinc szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemelési tapasztalatairól, illetve a Tisza-tavat érintő fejlesztésekről.

Mint elhangzott: a téli üzemrend során is figyelembe kell venni, hogy a tározó hasznosítása több téren is meghatározó, melyet a vízminőség és az üzemvízszint egyaránt befolyásol.
Az üzemelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően Lovas Attila javaslatot tett a téli vízszintekre, valamint azok beállításának ütemezésére. A jelenlévők észrevétel nélkül, egyhangúan elfogadták a téli üzemrendet. Ennek megfelelően a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása várhatóan két ütemben történik. Az első ütem október végén, november elején kezdődik, amelynek során egy alacsonyabb vízállást, Kisköre-felső vízmércén mért 580 cm-es vízszintet érjük el. A közel 1 hétig tartó vízszintet ezt követően a második ütemben visszaemeljük a Kisköre-felső vízmércén mért 620 cm-es vízállásig, amelyet tervezetten december elején, közepén érhetünk el. A vízszintek beállításánál figyelembe vesszük a vízhőmérsékletet, illetve az érkező vízhozamokat, melyek a tervezett vízkormányzást befolyásolhatják. A téli időszakban a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma és a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Közhasznú Kft. közös hal monitoringozást végez az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
A tárgyalás végén Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg az együttműködést és együtt gondolkodást a KÖTIVIZIG-nek. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is megmarad a jó és összehangolt munka, melynek eredménye a térség fejlődéséhez és gyarapodásához vezet.
A Tisza-tó téli vízszintjének beállításáról részletes ütemtervet készítünk, melyet a későbbiekben teszünk közzé.