palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Tisztítsuk meg a Tiszát!

Tisztítsuk meg a Tiszát!

A közelmúltban a Tiszán levonult közepes árhullám temérdek – a felső, feltehetően külföldi vízgyűjtőkről származó - kommunális hulladékot sodort magával, aminek jelentős része kirakódott a hullámtéren. Ennek eltávolítása érdekében közös szemétszedési akciót hirdetett április 17-én délelőttre Szolnok önkormányzata, az NHSZ Zounok Zrt. valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, amelyre eddig mintegy háromszázan jelezték részvételüket.

Az árhullám levonulása idején a KÖTIVIZIG vízminőségvédelmi készültség keretében Tiszaszőlőstől Szolnokon át Tiszaugig 5 helyszínen mérte fel a vízfelszínen leúszó PET palackok mennyiségét, a napokban pedig kollégáink pontosan behatárolták azokat a hullámtéri (árvízvédelmi töltések közötti) területeket, amelyek a szennyezettek Szolnok térségében. A térképeken ábrázolt információk képezik az alapját a szombati szemétszedésnek, az önkéntesek ezek szerint szabadítják meg a Tisza és a Zagyva városi hullámterét a nem kívánatos anyagoktól. A hivatalosan 9 és 12 óra között meghirdetett akció résztvevői számára az NHSZ Zounok Zrt. kesztyűket és zsákokat biztosít, amiket előzetes telefonos egyeztetés alapján, a cég telephelyén vehetnek át.
A szolgáltató meghatározta a felszedhető hulladék fajtáit, ezek a következők: PET-palack, papír, fólia, műanyag, kommunális hulladékok. Az eldobott maszkok és kesztyűk is fokozott óvatossággal felszedhetők, azonban elektronikai-, veszélyes- és építési hulladék nem kerülhet a zsákokba.  
A KÖTIVIZIG által készített, a hulladékok elhelyezkedését ábrázoló térképeket minden szemétszedő csoportnak biztosítanak, bejelölve azokon a javasolt gyűjtési területeket. Az összeszedett szemetet gyűjtőpontokra hordják az önkéntesek, ahonnan az NHSZ elszállítja.
Amennyiben egy egyesület/csoport korábban végez a számára kijelölt terület megtisztításával, segíthet más részeknél is.
Az NHSZ kéri, hogy a nagyobb hulladékokat, amit nem tudnak megmozdítani (pl: traktorgumi, hordó) jelezzék a szolgáltatónak, amit majd utólag elszállítanak.
A szervezők végül arra kérik az akció minden résztvevőjét, hogy tartsák be a pandémia miatt elrendelt előírásokat, ezért kötelező a maszk használata, és a szükséges távolságtartás.  
Köszönjük minden közreműködő segítségét! Óvjuk, védjük együtt környezetünket!