palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések A szélsőségek februárja

A szélsőségek februárja

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére 2021 februárjában átlagosan 40,2 milliméter csapadék hullott, ami meghaladja a sokéves 2. havi adatot. Ebben a hónapban 20 fokos tavaszi időt épp úgy tapasztalhattunk, mint zord téli napokat.

A KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásainak adatai alapján az év második hónapjában területi átlagban 40,2 milliméter csapadékot regisztráltunk, ami 9 mm-rel több a sokéves februári átlagnál. A havi csapadék döntő része a hónap első 11 napján esett, a hátralévő időszakban csak 19-én mértünk 1,8 – 5,8 mm közötti mennyiséget. A legtöbb havi csapadékot Jászkiséren észleltük (52,2 mm-t), legkevesebbet pedig Szolnokon (28,6 mm). 
A Jászkunság székhelyén 2,7 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 1,8 fokkal magasabb a sokéves februári átlagnál. A hőingást jelentősnek érezhettük, hiszen a leghidegebb napon - 13-án - mínusz 13,1 fokig hűlt a levegő, a legmelegebb pedig 26-án volt, amikor 20,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami megfelel az eddig mért februári csúcshőmérsékletnek. A hónap folyamán összesen 19 fagyos napban volt részünk. A havi napfénytartam 112,2 órát tett ki.