palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

50 éves a Felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási csoport

Idén kerek évfordulót ünnepel a Felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási (vízföldtani) csoportunk, ugyanis 50 évvel ezelőtt indult el hivatalosan is a hidrogeológusi munka Igazgatóságunknál.
A csoport története egészen 1969. október 1-ig nyúlik vissza, amikor Sárközy János geológus a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz került, és hamarosan megalapította az önálló geológiai csoportot.

Erre azért volt szükség, mert a kutak engedélyezése és nyilvántartása ezekben az időkben nem volt egységes, a kútkataszterek pedig hiányosak voltak.
A kezdeti időkben ezért a legnagyobb feladatot a pontos nyilvántartás létrehozása jelentette. Az OVH által három évre elosztott felügyeleti tevékenység szerint, 1971-ben a lakossági, 1972-ben az ipari-mezőgazdasági kutakat, vízműveket kellett bejárni, jegyzőkönyvezni, 1974-ben pedig a hévízkút üzemeltetők következtek. Ebben az időszakban jött a csoportunkba a legtöbb évet itt töltő, Barabás Imre geológus-technikus kollégánk.
Sárközy János csoportvezető ez idő alatt a szokásos napi hatósági ügyeket intézte, a kőolajiparból hozott szakmai és gyakorlati tudása pedig megalapozta a csoport nívóját, amit az itt dolgozó kollégák azóta is igyekeznek tartani. Sárközy János 1975-ben, családi okok miatt kilépett a cégtől és Budapestre költözött.
1974-től a vízügyi ágazat vezetése meghirdette az Alkotó Ifjúság Mozgalmat, mely minden fiatal szakembernek lehetőséget adott a kutatásra, szakmai fejlődésre. Barabás Imre kollégánk ekkor lépett a hidrogeológiai kutatások sikeres, de olykor rögös útjára.
1977. április 15-től a területileg illetékes VIZIG-ek hatáskörébe adták a vízföldtani szakvélemények kiadási jogát, a műszaki megoldás elvi meghatározások kötelező mellékleteként. Ez hosszú ideig meghatározta a csoportunk fő profilját. Egy hiteles szakvélemény elkészítéséhez, a geológusnak ismernie kell mi van a „föld alatt”, ezért ez a tevékenység megkívánta a szakmai önképzést, kutatást.
1977. augusztus 15-től jövendő csoportvezetőként - munkába állt Beregi László, aki ekkor végzett hidrogeológus-mérnökként a Miskolci Egyetemen.
1988-tól az igazgatóságnál egyre jobban előtérbe kerültek a környezetvédelemmel kapcsolatos munkák, ezzel a tevékenységünk is egyre komplexebb lett.
1990-ben politikai döntés született a vízügy és a környezetvédelem szétválasztásáról. Beregi László csoportvezető 1990. december 31-ével átment az újonnan megalakuló környezetvédelmi hatósághoz, így a VIZIG Tóth Tamás ELTE-n végzett geológust választotta utódjául.
1995-ben a szétválás miatti nehézségek után végre megindult a szakmai munka, a legnagyobb kihívást a csemői távlati vízkutatás és a vízbázis biztonságba tétele jelentette. Nem sokkal ezután, megkezdődött a sérülékeny vízbázisok (Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy, Pusztamonostor, Heves) és környékük megkutatása.
A 2000-es évek elején tevékenységünk az egyszerű napi feladatok ellátásra korlátozódott, végeztük a szakvéleményezéseket, a terepi felügyeleteket. 2003-ban azonban újabb jelentős szervezeti változás következett be. A vízügyi igazgatóságok az év december 31-ével elvesztették hatósági jogosítványaikat, melyeket 2004. január 1-vel a környezetvédelmi felügyelőségek vettek át. 2004-ben elkezdődött azonban az Ivóvízminőség-Javító Program előkészítése, majd 2005-2007 között a megbízott tervezőkkel együtt maga a tervezési, műszaki ellenőri munka. Tekintettel szakterületünk speciális voltára, a geológiai és kútterveket lényegében csoportunk készítette önállóan, és az eddig megvalósult fúrások (pl.: Sarud, Hevesvezekény, Mesterszállás, Csépa) be is váltották az előzetes reményeket.
2008-tól újabb jelentős feladatba kapcsolódtunk be, a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésbe, melynek vízföldtani vonatkozású előkészítő anyagait önállóan készítettük el. Nemes Adrienn hidrogeológus-mérnök 2008-ban érkezett a csoportba, majd 2010-ben pályázati és nemzetközi vonalon folytatta a munkáját az igazgatóságon. 2010 novemberében került a csoportunkhoz Dankó Erika Szegeden végzett geográfus-geológus, aki a NeKI különválásával került el tőlünk 2012-ben.
Ebben az átmeneti időszakban kereste a csoportunk a helyét, hiszen a vízgyűjtő-gazdálkodási feladatok, és a vízkészlet-gazdálkodási feladatok egy része is elkerült tőlünk. Ebben az időben érkezett a frissen végzett hidrogeológus-mérnök kolléganőnk Bunász Nikoletta. A kolléganő érkezése után gyorsan felvette a fonalat, a 2011. december óta már nyugdíjas Barabás Imrével készítették sorra a pleisztocén térképeket, és egy tanulmányt is megjelentünk Szolnok város aljzatáról. A hivatali munka pedig kiegészült a felszín alatti vizekhez kapcsolódó hatósági ügyek vagyonkezelői nyilatkozataival. Tóth Tamás csoportvezető 2013. őszén új kihívásoknak nézett elébe, amikor elhagyván a csoportot, a mezőtúri szakaszmérnökség szakaszmérnök-helyettese majd szakaszmérnöke lett. Rövid ideig Nikoletta egyedül dolgozott az egyre sokasodó ügyeken, majd 2014. április 9-én érkező fiatal geológus kutató kolléga Szalóki Zoltán segített be a munkába. A NeKI kirendeltségről 2014. szeptember 10-én visszatérő Dankó Erikával immár 3 főssé vált a csoport. Négy évig dolgoztunk 3-an a csoportban, Mészárosné Bunász Nikoletta vezetésével. Időközben Garamvölgyi-Dankó Erika második diplomáját is megszerezte, hidrogeológus-mérnökként a Miskolci Egyetemen.
2018-ban Nikoletta anyai örömök elé nézett, az így megüresedett helyet a fiatal pályakezdő Balázs Bence ELTE földrajz-földtudomány végzettséggel. Időközben Nemes Adrienn szülési szabadságról visszatérve, ismét a csoportunk tagja lett.

Jelenleg munkánk nagy részében a felszín alatti vizeket érintő vagyonkezelő nyilatkozatokkal (ebből kb. 400-500 db-ot adunk ki évente), a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálatával, a kutak létesítésével kapcsolatos szakmai felügyelettel foglalkozunk. Ügyfelek kérésére, tervezéshez, önálló hidrogeológiai szakvéleményt adunk. Ellátunk a felszín alatti vizekhez kötődő modellező tevékenységet is, talajvízszint térképeket, és geológia korszakok domborzati térképeit készítjük el.
Vezetjük a kútkatasztert, és a vízföldtani adattárat, számon tartjuk a felszín alatti vízkészleteinkből történő víztermeléseket, gondoskodunk az igazgatóságunk által kezelt csemői távlati vízbázis jó állapotban tartásáról. Koordináljuk az éves statisztikai adatszolgáltatásokat (FAVA), a Víz Keretirányelvvel kapcsolatos feladatokban is közreműködünk.
A létesülő kutaknál szakfelügyeletet látunk el, vízügyi szemle keretén belül ellenőrzéseket végzünk. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a geológiai kutatási, fejlesztési tevékenységre. A szakmai konferenciákon kutatásaink eredményeit igyekszünk előadni, megjelentetni.

A munkánk tehát nagyon változatos, és úgy gondolom, hogy az egyre szélsőségesebb klíma miatti vízhiány és víztöbblettel való fenntartható és felelősségteljes gazdálkodás, egyre több kihívást hoz a felszín alatti vízkészletekkel foglalkozó szakemberek számára. Teljes bizonyossággal elmondható a csoport tagjairól, hogy lelkes, hivatástudattal rendelkező szakemberek, akik a szakmai érdekeket szem előtt tartva képesek megvédeni a szakmai és igazgatósági álláspontjukat. Az elmúlt évek sikerei alapján, úgy érzem szerepünk egyre csak erősödik. Már nem létesül új, engedéllyel rendelkező kút a vízföldtani csoport szakmai állásfoglalása és szakfelügyelete nélkül, és ami személy szerint külön büszkeséggel tölt el, hogy vízkutatásban több tízéves gyakorlattal rendelkező kivitelezők és tervezők egy-egy nagyobb beruházás előtt kikérik a szakmai véleményünket a kútműszaki és hidrogeológiai tudásunkban bízva.
Munkánkban a mai napig nagy segítséget nyújt az „aktív nyugdíjas” Barabás Imre geológus, aki 47 év szakmai tapasztalatát próbálja átadni a fiatal csapatnak.
Az eltelt 50 évre visszatekintve elégedettek lehetünk a csoport eddig elért eredményeivel, de a munka nem áll meg. Hiszem, hogy számos szép kihívás vár még ránk a következő 50 évben is.

Garamvölgyi-Dankó Erika