palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Meleg, csapadékszegény őszkezdet

Meleg, csapadékszegény őszkezdet

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére szeptemberben átlagosan 26,7 milliméter csapadék hullott, ami alig kétharmada a sokéves 9. havi értéknek. Ugyanakkor az átlaghőmérséklet jóval magasabb volt az ilyenkor megszokottnál.

Az ősz első hónapjában a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásainak adatai alapján területi átlagban 26,7 milliméter csapadékot jegyezhettünk fel, ami 17,9 mm-rel kevesebb a sokéves szeptemberi átlagnál. A hónap túlnyomó része lényegében esőmentesen telt, jellemzően az utolsó 5 napon nyíltak meg az égi csatornák. A legtöbb havi csapadékot Jászberényben (40,3 mm), a legkevesebbet pedig Törtelen (18,5 mm), illetve Jászkiséren (19,1 mm) mértük. Szolnokon sem esett sokkal több, itt 23,2 mm-t mértek. 
Szolnokon 18,7 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet regisztráltak, ami 2,3 fokkal magasabb a szeptemberi sokéves átlagnál. A legmelegebb 15-én délután volt, amikor 31,7 fokot mutatott a hőmérő, a leghidegebb pedig 27-én, amikor reggel 6,8 fokig hűlt le a levegő. A hónap folyamán 6 hőségnapban (30 fok felett) és 20 nyári napban (25 felett) volt részünk. A havi napfénytartam 234,1 órát tett ki.