palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Újabb kerékpáros rekord a Tisza-tónál

Újabb kerékpáros rekord a Tisza-tónál

Augusztusban 22 032, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost számlált a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége, ami nyugdíjazott minden korábbi havi forgalmi rekordot.

2020 júliusában 18 075 bringást regisztrált a KÖTIVIZIG a Kiskörei vízlépcső üzemi hídján, ami új forgalmi csúcsot jelentett, ám nem volt hosszú életű. Egy hónappal később, augusztusban ugyanis 22 032 kerékpáros gurult át a duzzasztóművön, ami új augusztusi, egyben új abszolút havi rekord. (Ez az egy havi számadat nagyobb, mint a teljes éves forgalom 2008 és 2015 között.)
S ha már a csúcsoknál tartunk, a nyári hónapokban összesen 47 628 biciklis hajtott át a vízlépcsőn, az év első 8 hónapjában együttesen pedig 54 690, ami több mint tavaly egész évben. (Megjegyzendő: ebben az esztendőben eddig nem volt kerékpáros sportverseny, ami az elmúlt években 2-5 ezerrel növelte a forgalmat.) Ennek ismeretében idén nagy valószínűséggel megdől az eddigi – 2018-ban felállított – éves forgalmi kerékpáros rekord is, akkor ugyanis 56 959 bringázót számlált a Kiskörei Szakaszmérnökség.
A KÖTIVIZIG beruházásában, 493 millió forint európai uniós és hazai támogatásból épült meg 2005-2007 között a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a 3 méter széles burkolt út, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között.
A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta kíséri figyelemmel a vízlépcsőn áthaladó kerékpáros forgalmat. Az első, nem teljes évben, 2008-ban még „csak” 6800 biciklis hajtott át az üzemi hídon. Fontos megemlíteni, hogy a szakaszmérnökség statisztikáiban csak azok a biciklisek szerepelnek, akik áthaladtak a duzzasztómű felett, így azok, akik például Abádszalókról tekernek Tiszafüredre, vagy Kisköréről Poroszlóra, nem jelennek meg az adatok között. Ebből következik, hogy összességében az említetteknél is többen pattannak nyeregbe a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltésen.