palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Tíz éve nyitották meg a Tiszaroffi árapasztó tározót

Tíz éve nyitották meg a Tiszaroffi árapasztó tározót

2010. június 10-én nyitották meg először árvízi helyzetben a Közép-Tisza vidék 2009 őszén átadott első árapasztó tározóját.  A létesítmény jól vizsgázott, bizonyítván a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program létjogosultságát.

A VTT keretében – a felső-tiszai Cigándi után – másodikként, 7,6 milliárd forintos állami beruházással épült meg a 22,8 négyzetkilométer területű, legfeljebb 97 millió köbméter víz befogadására képes Tiszaroffi árvízi tározó. Műtárgyainak vízzárósági próbáját 2009 nyarán végezték, akkor még nem sejtve, hogy egy éven belül árvízi helyzetben is helyt kell állniuk.
A 2010. május 20-án kezdődő védekezési időszakban a vízrajzi adatok már előre vetítették a roffi árapasztó tározó igénybe vételének szükségességét, ezért június 8-án elkezdődtek ennek az előkészítő munkálatai. Megnyitását komplex hidrológiai-hidraulikai és gazdasági számítások előzték meg. A rendkívül készültség elrendelése június 10-én 17 órakor történt meg, s ugyanebben az időpontban a tározó északi műtárgyát megnyitva a folyó vize áramlani kezdett a tározó területére. Másfél óra múltán a déli műtárgy szegmenstáblái is kinyíltak, így a Tisza ott is „igyekezett” kifelé a hullámtérből. A tározó feltöltése 73 órán át zajlott, s 13 napon keresztül 56,8 millió köbméternyi vizet tartott vissza. (Mivel a létesítmény teljes kapacitása 97 millió köbméter, így akkor a maximális tározási szint – 89,64 mBf - alatt másfél méterrel húzódott a víztükör.)
A leürítés június 26-án a déli műtárgy nyitásával kezdődött meg, majd 3 nap múlva az északin át is áramlott vissza a víz a folyómederbe. A leürítési folyamatot később egy kisebb árhullám miatt fel kellett függeszteni.
A Tiszaroffi tározó sikerrel vizsgázott a gyakorlatban, első árvízi üzeme igazolta az előzetes várakozásokat: Tiszafürednél 6, Kiskörénél pedig 14 centiméterrel mérsékelte - a térségünkben levonult harmadik legnagyobb - árhullám tetőző magasságát. Ennél is nagyobb mértékű árhullámcsúcs-csökkenés következett be Szolnokon, ahol a bivalytói töltésszakasz áthelyezésének (500 hektáros hullámtérbővítésnek) is köszönhetően a számítottnál 36 centivel kisebb, 954 centiméteres tetőző vízállást mértünk június 14-15-én.
Azóta nem alakult ki olyan árvízi helyzet, amely indokolta volna a roffi tározó megnyitását. Időközben elkészült két újabb árapasztó is a Közép-Tiszán: 2012-ben adták át a 247 millió köbméter tározókapacitású Hanyi-Tiszasülyi, majd 2013-ban a 99 millió köbméteres Nagykunsági-tározókat. A Felső-Tisza mentén pedig 2014-ben elkészült a Szamos-Krasznaközi (126 millió m3), 2015-ben pedig a Beregi-tározó (60 millió m3). Így jelenleg 729 millió köbméter a VTT első ütemében megvalósult tiszai árapasztók együttes tározókapacitása, ami több mint a Balaton víztömegének egyharmada, és hatszorosa a Tisza-tó hasznos tározótérfogatának nyári vízszintnél.
Az árapasztó tiszai tározók közül eddig egyedül a tiszaroffi bizonyított árvíz helyzetben.