palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

JOINTISZA Projekt befejeződött

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezető partnerségével megvalósult JOINTISZA projekt, melynek hivatalos munkacíme „A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezés és az árvízi kockázat megelőzés szoros összehangolása a Tisza folyó vízgyűjtőjén a vizek állapotának javítása érdekében” 2019. szeptember 30-án hivatalosan is befejeződött.

A projekt 2017. január 1-i kezdete óta az öt tiszai ország (Románia, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és Szerbia), valamint nemzetközi szervezet (ICPDR, Kárpátok Konvenció) fő célkitűzésének tekintette az Európai Unió Duna Stratégiájával (EUSDR) összhangban a Tiszát érintő vízminőségi és vízmennyiségi kérdésekkel kapcsolatos kérdések közös megvitatását, a meglévő problémákra vonatkozó lehetséges megoldások felvázolását, továbbá konkrét intézkedések előkészítését.
A JOINTISZA keretében sor került a városi vízgazdálkodással kapcsolatos pilot feladat végrehajtására a Debreceni Egyetem koordinálásában Nagyvárad bevonásával, továbbá a Kraszna folyóra vonatkozó magyar-román árvízi kockázatkezelési projekt elem megvalósítására is.
A projekt egészére jellemző volt a folyamatos és aktív kommunikáció, mely lehetővé tette az interaktív, a részt vevő országok szándékait és lehetőségeit figyelembe vevő közös munkát.
A projekt végeredménye az Integrált Tisza-vízgyűjtő Vízgazdálkodási Terv (angol rövidítéssel ITRBMP), mely tükrözi a részt vevő országok konszenzuális véleményét.
A 33 hónap időtartamú projekt lebonyolításában, koordinálásában a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság keretében működő Tisza Iroda, a szakmai megvalósításában a szakágazati osztályok aktív szerepet vállaltak, együttműködésben az OVF-fel és az érintett társ vízügyi igazgatóságokkal.
2019. szeptember 26-án az öt részes ország magas rangú képviselői aláírtak a megújított Tisza Szándéknyilatkozatot (Tisza MoU), mely megerősíti az érintett országok közötti együttműködés fontosságát, továbbá szerepel a szövegben – Magyarország hozzájárulásaként – a Tisza Iroda is, mint a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) Tisza Csoportja működését segítő szervezet.