palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

TEACHER-CE – új INTERREG projekt

Az Európai Unió finanszírozásában működő jelenlegi Közép-Európa (CE) Program két éves, több mint 1 millió eurós összköltségű kísérleti programot indított az elmúlt időszakban: egyesítve a korábbi INTERREG, Horizon2020 és Life projektek eredményeit, új ötletek, eszközök vagy stratégiák kidolgozására.

Így az új TEACHER-CE projektet (Közös erőfeszítések Közép-Európában a vízgazdálkodás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának növelésére) négy különböző közép-európai projekt (RAINMAN, FRAMWAT, PROLINE-CE, SUSTREE) partnerei hozták létre. Vezető partnerként a Ljubljanai Egyetem biztosítja a koordinációt. A következő két évben 8 európai országból (Szlovénia, Németország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) 12 projekt partner (köztük a KÖTIVIZIG) különféle szakmai területek képviseletében - mint például vízgazdálkodás, környezetvédelem, erdőgazdálkodás, mezőgazdaság, meteorológia, területrendezés - a TEACHER-CE projekt közös eszközkészletének kifejlesztésére összpontosít. A közös eszközrendszer a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére, az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzésére, a kismértékű vízmegtartási intézkedésekre és a vízkészletek védelmére fókuszál a fenntartható földhasználat révén. Ezt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra és a kockázat-megelőzésre irányuló innovatív eszközkészletet vizsgálják majd közvetlenül a különböző országok partnerei a projekt 9 kísérleti mintaterületén. Ezen tapasztalatok és az érintett szereplők - akik úgynevezett társult partnerek is a projektben (vízszolgáltatók, önkormányzatok, városok, minisztériumok, vállalkozások, nem kormányzati szervezetek, környezetvédelmi ügynökségek, nemzeti parkok) - közvetlen visszajelzései révén biztosított az optimalizált és testreszabott végeredmény létrehozása.
A projekt végére elkészül egy integrált és közös stratégia ezen innovatív TEACHER-CE eszközkészlet támogatására, melyet a vízgazdálkodás-tervezés területén a döntéshozók, valamint a témában érintett összes érdekelt fél hatékonyan használhat. A jövőbeli éghajlattal kapcsolatos bizonytalanságok miatt a végső cél az eszközkészlet maximális felhasználása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás hatékony és erőteljes figyelembe vételére az ágazati tervekben, mint például árvízi-, vízgyűjtő-gazdálkodási-, aszálykezelési tervek és regionális vagy helyi területrendezési tervek területén.

A projekt angol nyelvű honlapja: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html