palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Az öntözéstől az árvízvédelemig

Az öntözéstől az árvízvédelemig

November végén és december elején két európai uniós támogatású fejlesztési projektről is szervezett sajtónyilvános eseményeket és lakossági fórumokat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, ahol politikusok, önkormányzati vezetők és vízügyi szakemberek mellett az érintett helyi lakosok is kifejthették véleményüket.

Élénk érdeklődés kísérte a november 27-én a vezsenyi polgármesteri hivatalban, 28-án pedig a tiszajenői művelődési házban megtartott, VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című OVF-KÖTIVIZIG projekt lakossági fórumait. Mindkét helyszínre ellátogatott és beszédet mondott Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője, illetve az adott település polgármestere, Szabó Ferenc (Vezseny) és Virág József (Tiszajenő). A KÖTIVIZIG vezetését Vezsenyen Horváth Lajos műszaki igazgatóhelyettes, míg Tiszajenőn Lovas Attila igazgató képviselte. A megjelent helybelieknek Tóth Zoltán Dániel, az igazgatóság kiemelt műszaki referense ismertette a 15,6 milliárd forintos árvízvédelmi beruházás szükségességét, műszaki tartalmát, külön részletezve a helyben tervezett beavatkozásokat (pl. vezsenyi kanyarulat és nyárigátak rendezése).
A következő, ugyancsak teltházas eseménynek a tiszasülyi nyugdíjas klub adott otthont december 5-én, ahol a Jászsági-főcsatorna rekonstrukciója című projektről kaptak tájékoztatást az érdeklődök.  Nagy Richárd, Tiszasüly polgármesterének köszöntője után Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője számolt be a térséget érintő, befejezett és folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztésekről, ezt követően pedig Lovas Attila igazgató fejtette ki gondolatait a vízpótlási lehetőségek megteremtésének szükségességéről. Virágné Kőházi-Kiss Edit szakágazati vezető először röviden szólt a KÖTIVIZIG vízkészlet-gazdálkodási, valamint öntözési stratégiájáról, majd részletesen ismertette az 1,65 milliárd forintos Jászsági-főcsatorna rekonstrukciós projekt keretében elvégzendő, a térség vízgazdálkodását jelentősen javító, a klímaváltozás káros hatásait mérséklő fejlesztés műszaki jellemzőit. 
Másnap, december 6-án ismét a VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című projekt szerepelt központi témaként a KÖTIVIZIG tanácstermében megtartott eseményen, ahol Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz a Tiszát ért ciánszennyezés 20 éves jubileuma, ugyancsak 2000-ben vonult le az eddigi legnagyobb árhullám a folyónak ezen a szakaszán, s ezt követően született meg az új Vásárhelyi Terv. Mint hangsúlyozta: jó tudni, most már biztonságban élhetünk a Tisza mentén, ami a vízügyi dolgozók szakértelmének, valamint a Magyar Állam és az Európai Unió anyagi támogatásának köszönhető. Lovas Attila igazgató arról beszélt, hogy a „Teret a folyónak!” nem csak egy szlogen, hanem egy konkrét program. Hozzátette: eddig a Tisza középső szakaszán hat helyszínen történt töltésáthelyezés, és ha a most kezdődő projektben tervezett két töltésáthelyezés is megvalósul, akkor már jóval 2000 hektár fölött lesz az a terület, melyet visszaadtunk a folyónak. A hullámtér rendezési beavatkozások részleteibe Fazekas Helga, az igazgatóság árvízvédelmi szakágazati vezetője avatta be a hallgatóságot.