palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Rekordmeleg november sok esővel

Rekordmeleg november sok esővel

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére idén novemberben átlagosan 74,8 milliméter csapadék hullott, ami majdnem duplája a sokéves 11. havi értéknek. A 9 fokos szolnoki havi átlaghőmérséklet az eddig mért legmelegebb november, ami 4,2 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál.

A száraz októbert követően, az ősz utolsó hónapjában területi átlagban lehullott 74,8 milliméternyi eső 33,5 milliméterrel haladja meg a sokéves novemberi átlagot.  A csapadékmennyiség zömét a hónap első dekádjában regisztrálták. A legtöbb esőt (98,6 mm) Jászberényben, a legkevesebbet  pedig Kunszentmártonban (49,6 mm) mértük. (Szolnokon 69,7 mm érte a felszínt.)
A Jászkunság székhelyén 9,0 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 4,2 fokkal magasabb a sokéves november havi átlagnál. Ezzel az értékkel az idei november a legmelegebb 11. hónap az 1946 óta tartó mérések sorában Szolnokon. (Az eddig csúcsot 2010 novembere tartotta 8,1 fokkal.) A leghidegebb 30-án volt, amikor reggel mínusz 3,2 fokig hűlt le a levegő, míg 5-én kora délután 19,3 fokot mutatott a hőmérő. A hónap folyamán két fagyos napra is ébredtünk (1-én és 30-án). A havi napfénytartam 73,6 órát tett ki.