palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Chiovini ünnepség KÖTIVIZIG részvétellel

Chiovini ünnepség KÖTIVIZIG részvétellel

Chiovini Ferenc Munkácsy-díjas festőművész születésének 120. évfordulója alkalmából tartottak emlékünnepséget november 22-én a besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Házban. A rendezvényen bejelentették a Chiovini Szövetség megalakulását, amelynek egyik tagja a művész 15 alkotását őrző Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

 

Az eseményen az Alföld besenyszögi születésű festőjére emlékezvén több egyházi és világi vezető osztotta meg gondolatait, továbbá levetítették a helyi - Chiovini Ferenc nevét viselő – általános iskola diákjainak az alkotó életútját bemutató kisfilmjét. Ezt követően megalakult a művész emlékének ápolását célul tűző intézmények, szervezetek együttműködése érdekében a Chiovini Szövetség, amelynek fővédnöke az alkotó lánya, az ünnepségen megjelent Chiovini Márta. A szövetség alapító dokumentumát  a KÖTIVIZIG nevében Katona Gábor, az igazgatóság vagyongazdálkodási és üzemeltetési  osztályának vezetője írta alá. Beszédében felhívta a megjelent ünneplők figyelmét arra, hogy az igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége székházának egyik terme Chiovini Ferencről kapta a nevét, ahol a művész 15, a Kiskörei duzzasztómű építését és az árvízvédekezést megörökítő, eredeti festménye látható. 
A rendezvény végén Katona Gábor a KÖTIVIZIG képviseletében Balogh Zoltánnak, Besenyszög polgármesterének adományozta Chiovini Ferenc: A duzzasztómű építése télen című képének másolatát.
Képeink a besenyszögi emlékünnepségen készültek, valamint a kiskörei Chiovini termet mutatják be.