palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Meleg, száraz október

Meleg, száraz október

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére az idén októberben átlagosan 14,2 milliméter csapadék hullott, ami csupán 42,1 százaléka a sokéves havi értéknek. A havi átlaghőmérséklet 13,0 Celsius fok volt, ami 2,3 fokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál.

Az októberi csapadékmennyiség a hónap elején és végén hullott le, közte lényegében semmi. A legtöbb esőt (19 mm) Tiszasülyön, a legkevesebbet  pedig Karcagon (7,1 mm) mértük. (Szolnokon 13,3 mm érte a felszínt.)
Szolnokon 13,0 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, 2,3 fokkal magasabbat a sokéves október havi átlagnál. Ezzel az értékkel az idei október a hatodik legmelegebb 10. hónap az 1946 óta tartó mérések sorában. A leghidegebb 8-án volt, amikor reggel mínusz 0,5 fokig hűlt le a levegő, míg 22-én kora délután 27,2 fokot mutatott a hőmérő. A hónap folyamán egyébként 5 nyári nap fordult elő, amikor a napi csúcshőmérséklet meghaladta a 25 fokot, viszont két fagyos reggelre is ébredtünk (8-án és 31-én). A havi napfénytartam 205,2 órát tett ki.