palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Kitüntetettek Miniszteri elismerés kolléganőnknek

Miniszteri elismerés kolléganőnknek

A vízügyi ágazatban végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként dr. Pintér Sándor belügyminiszter „Miniszteri Emléktárgyat” adományozott dr. Teszárné dr. Nagy Mariannának, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Regionális Laboratóriuma vezetőjének. Az elismerést, egy festményt dr. Hoffmann Imre, a BM - tűzoltó altábornaggyá előléptetett - közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára adta át október 21-én Budapesten, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63., valamint a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából rendezett minisztériumi ünnepségen.

Kitüntetett kolléganőnk a Szegedi József Attila Tudományegyetem elvégzését követően, 1986-ban biológusként került igazgatóságunkhoz. Munkáját elsősorban a vizek bakteriológiai vizsgálata és annak tudományos értékelése határozta meg. A laboratórium 2006. évi első akkreditálásában – mint minőségügyi megbízott – kimagasló teljesítményt nyújtott. Még abban az évben PhD doktori címet szerzett a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán. Doktori értekezésének címe: Az Óhalászi Holt-Tisza rétegzettségének hidroökológiai jelentősége.
2007-ben került a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma élére. Vezetői tevékenysége során felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a hidrobiológia vízügyi és környezetvédelmi területen történő alkalmazásának megvalósításával.
1988 óta tagja a Magyar Hidrológiai Társaságnak, a Magyar Tudományos Akadémia Kutató munkacsoportja pedig 1989-ben tagjává választotta.
Elvitathatatlan érdemeket szerzett a Tisza-tó növényzetszabályozásának területén, a vízterekben kialakult kagylópusztulások biológiai eredetének feltárásában, a vízszennyeződéseknek tűnő jelenségek biológiai okokra visszavezethető elemzésében. Maradandót alkotott a műszaki szakemberek számára is jól hasznosítható „Felszíni vizek terhelhetőségi viszonyainak vizsgálati módszerei” kidolgozásában, valamint a következő témákban: a Tisza hossz-szelvényének bakteriológiai felmérése, a cianid és fémszennyezés hatásának vizsgálata az élővilágra a Közép-Tiszán, az Alcsi Holt-Tisza vízminőségének elemzése a hasznosítások szemszögéből, illetve ökológiai állapotának alakulása. Jelentős szerepet játszott az EU Víz keretirányelve hazai bevezetésével kapcsolatos, vízminőséggel összefüggő feladatok elvégzésében a KÖTIVIZIG területén.
Irányításával került sor a vízügyi igazgatóságok mintavételi csoportjainak létrehozására, betanítására és az akkreditáció megszervezésére.
Jelenleg is kimagasló oktatói, ismeretterjesztői, témavezetői tevékenységet végez a fiatal generációk képzésében.