palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek VÍZEUM: Páratlan gyűjtemény és tudásanyag digitális köntösben

VÍZEUM: Páratlan gyűjtemény és tudásanyag digitális köntösben

559 napig volt zárva az esztergomi Duna Múzeum állandó kiállítása az átépítés, megújulás miatt. Október 11-én reggel 9 órakor azonban megnyílt a Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM.

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot 1973-ban hozta létre az Országos Vízügyi Hivatal azzal a céllal, hogy az évszázados vízi múlttal kapcsolatban fellelhető, muzeális értékű dokumentációs és tárgyi emlékanyag ne kallódjon el, hanem rendezett formában nyilvántartva, kiállításokon bemutatva az utókor tudásbázisát gyarapítsa, valamint vízügy részére információs adatbázis is legyen. A közkeletű néven Duna Múzeumként ismert esztergomi intézmény egyedülálló a maga nemében, még világviszonylatban is kevés hasonló gyűjtemény található, mely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és hasonló óriási tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen. 
A 2001-ben az Év Múzeuma díjat begyűjtő intézmény a magyar vízügy történetét, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat mutatja be évtizedek óta. Évente átlagosan 20 ezer látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A leváltott, régi állandó kiállítás, a „Víz-Idő” című tárlat 18 éven keresztül sikeres volt, kicsik és nagyok egyaránt szerették, számos elismerést, díjat kapott. Az új állandó kiállítással szemben elvárás, hogy megismételje és túlszárnyalja az előző kiállítás sikerét. Az új tárlatban nem lesz ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat, képekből, animációkból és interaktív tartalmakból annyi információt gyűjthet össze, amennyi érdekli. A XXI. századi, legmodernebb digitális technológiát felvonultató új kiállítás európai és világviszonylatban is megállja a helyét.
Mi az a VÍZEUM?
Játék a szavakkal, a betűkkel, szóformálás, olyan kifejezés, mely érzékelteti azt, amit az új kiállítás nyújt.
A Vízeum bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajó maketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.
A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait. Az új kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.
A régi tárlat kedvence, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, mostantól narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. A tárlatban megjelennek a vízhez kapcsolódó régi mesterségeket is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók.
A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában.
A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adják át.
Igazi különlegesség az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre. Maga a térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezve magát a látogató szerezhet plusz információkat.
Hangulatos pihenőhelyet – úgynevezett Merengőt - is kialakítottak, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

Fotó és szöveg: Duna Múzeum