palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Kevesebb hulladék érkezik a Tiszán

Kevesebb hulladék érkezik a Tiszán

A vízszennyezés elleni hazai védekezés feltételeit javítja az a 1,3 milliárd forint költségű beruházás, amit Áder János köztársasági elnök, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője adott át szeptember 3-án Vásárosnaményban.

2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin. Ennek oka, hogy a lakosság a hullámtéren rakja le a szemetet, melyet már a kisebb árhullámok is magukkal ragadnak és hazánkba szállítanak. A probléma az Ukrajnában eredő Tiszán a legerőteljesebb. A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg. Az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces vagy azt meghaladó intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsértékek pedig elérik a 300-500 palack/percet is. A szennyezés gyakran több napig tart, és jelentős mennyiségű hulladékot hagy hátra az árvízvédelmi töltések közötti területen. Ahogy az eddigi tapasztalatok mutatják a PET palack jelentős mennyiségű egyéb hulladékkal, elsősorban uszadékfával együtt érkezik. Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és egyéb hulladék szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, rontja a turisztikai hasznosítás lehetőségét.
A kommunális hulladék okozta vízszennyezés elleni hazai védekezés feltételeit javítja az a költségvetésből finanszírozott, 1,3 milliárd forintos fejlesztés, amit a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság (köztük a KÖTIVIZIG)) valósított meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával.
A beruházás célja, hogy a vízügyi szolgálat már az árvizek idején be tudjon avatkozni, és a hulladékot koncentráltan, a folyóról tudja eltávolítani. Ehhez a folyó medrét hajókkal kell elzárni, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé kell terelni, ahonnan a munkagépek segítségével kitermelhető. A parton az uszadék és hulladék szétválogatható.
A beruházás keretében az alábbi fejlesztések valósultak meg:
•    kamerák telepítése három ukrajnai és egy magyar helyszínen, hulladékfigyelő szoftverrel támogatva, mely alapján a hulladék levonulás előrejelezhető és a védekezés megindítható;
•    kárelhárítási hely építése három tiszai (Aranyosapáti, Vásárosnamény, Tivadar) és egy szamosi (Olcsva) szakaszon;
•    meglévő vízügyi hajók felújítása, átépítése (2 uszály, 1 jégtörő és vontató hajó), melyek részt vesznek a mederelzárás kialakításában;
•    új hulladékleszedő hajó beszerzése, mely a mederelzárás mögött, vagy kisebb árvizeknél elzárás nélkül fog önállóan munkát végezni;
•    gépek és adapterek beszerzése (3 lánctalpas kotró, 1 gumikerekes kotró, 1 homlokrakodó, 10 konténer, 3 konténerszállító, és további speciális adapterek), amelyek a nagy mennyiségű hulladék és uszadék vízről történő leszedését, szárazon történő mozgatását, szállítását segítik; valamint
•    tároló és karbantartó bázis kialakítása Vásárosnaményban, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Folyamos Szakaszmérnökségének telephelyén.
A kialakított infrastruktúra bevetésére akkor kerülhet sor, ha a folyó külföldi szakaszain a víz kilép a hullámtérre, és az ott lévő hulladékot megmozdítva a főmederbe sodorja. Alkalmazhatják akkor is, ha a megfigyelő kamerák rendkívüli szennyezést jeleznek előre (pl. illegális szemételhelyezés a folyóba.) A védekezést általában napokig, nappali és éjszakai műszakban kell majd folytatni. A hajókkal történő mederelzárás csak jégmentes árvizek esetén lehetséges. Ha az árvíz során a hulladék kiterül a hullámtérre, akkor utólagos gyűjtést kell szervezni.
Hangsúlyozandó, hogy a beruházás az egész Tisza-völgy védelmét szolgálja. A határhoz viszonylag közel elvégzett hulladékmentesítés jelentősen csökkenti vagy szükségtelenné teszi a hulladékgyűjtést az alsóbb Tisza szakaszokon. A beszerzett eszközök kiválóan hasznosíthatók lesznek vízügyi alapfeladatokban is (folyószabályozás, árvíz- és jeges árvíz elleni védekezés, fenntartás). A probléma végleges megoldása természetesen a külföldi vízgyűjtőn lehetséges, a hulladékgazdálkodás teljes körűvé tételével.

Fotó: Duna Múzeum