palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Húsz éve történt: amikor a víz volt az úr Hevesvezekényben

Húsz éve történt: amikor a víz volt az úr Hevesvezekényben

Hevesvezekény legújabb kori történetének tragikus árvize pontosan 20 évvel ezelőtt, 1999. július 12-én következett be. Éjfélkor félreverték a harangot, mivel a Hanyi belvízcsatorna elöntötte a falut. A település 80 százaléka vízben állt, 800 lakosából 40-50 ember közvetlen életveszélyben volt. 300 lakóházból 230 sérült meg, 8 azonnal összeomlott.

A dél-hevesi térségben 1999. július 7-11. között annyi csapadék hullott le, ami jellemzően fél év alatt esik. (36 óra alatt 320 milliméter hullott a Hanyi-ér felső vízgyűjtőjére.) A belvízvédelmi szakaszra július 11-én reggeltől III. fokú belvízvédelmi fokozatot rendeltek el. Ami leginkább aggasztó volt, hogy a belvízrendszerben a víz a talajfelszínén lepelszerűen, leginkább északról déli irányba, jelentős mozgási energiával áramlott. A Hanyi-ér medre (és völgyelete) folyamatosan telítődött és vonult le a befogadó Tisza folyó irányába.

A Hevesvezekényen történtek dióhéjban:

1999. július 11-én 8 órától a helyi erők közreműködésével védekezési munkákat végeztek a belterületen, az akkor még nem sejthető terhelés és katasztrófa figyelembe vétele nélkül. 20 órakor összeült a helyi védelmi bizottság, s a szükséges mozgósításra tettek intézkedést. 24 órakor félreverték a templom harangját és hangos bemondón értesítették a falu lakosságát arról, hogy a település elöntéssel veszélyeztetett. A külterületen, a falu határában ekkor már megjelent a víz.

Július 12-én már házak is áldozatává váltak a folyamatosan áradó víznek. 15 órakor Háfra Mátyás, a KÖTIVIZIG védekezést irányító szakembere tájékoztatta a polgármestert a katasztrófa okáról és ismertette a védelmi, majd a mentesítési műszaki feladatokat. 16 órától megkezdődött a szervezett lakossági mentés a Szentesi Műszaki Ezred bevonásával és a veszélyben lévő házak leválasztása a közművekről. Megszervezték a gyógyszer-, az élelmiszer- és az ivóvíz ellátás, a betegek elszállítását, a közlekedést és a hírközlést. 18 órától a „meghágott” töltés szakasz bevédési munkáinak elvégzésére tettek lépéseket a helyi lakossági erők bevonásával, de sikertelenül, a védelmi anyagok ugyanis még nem érkeztek meg a helyszínre.

Július 13-én megérkezett a védekezéshez megrendelt védelmi anyag, így a honvédelmi erők bevonásával megkezdődhetett a „meghágott” töltésszakasz bevédése. Ezzel egy időben a Hanyi töltésének részleges koronabontásával biztosították az elöntött terület apasztását. A KÖTIVIZIG 4 szivattyúval vonult fel. 

Július 14-én folytatódott a töltésen az ideiglenes védmű kiépítése. A végrehajtást hátráltatta, hogy minden anyagot vízi szállítással kellett a beépítés helyszínére biztosítani a honvédelmi erők segítségével.

Július 15-én befejeződött az ideiglenes védelmi mű építése, minden erővel a mentesítési feladatokra koncentráltak. A belterület nyugati oldalán már jelentősen csökkent a vízszint, ezzel megnőtt a lehetősége a nagyobb kapacitású szivattyúk telepítésére.

Július 16-17-én a KÖTIVIZIG a Hanyi hídjánál lévő szivattyúkat nagyobb kapacitású szivattyúkra cserélte, majd a település legmélyebb részének gyorsabb mentesítése érdekében további két szivattyút telepített a helyszínen.

Július 18-án megkezdődhetett a település egy részén a fertőtlenítés és az épületek stabilizálása, ezzel együtt a kárfelmérés is.
Július 19-én a megyei védelemvezetőkkel együtt Orbán Viktor miniszterelnök is a településre látogatott.

A településen a lakosokat ért kár elérte a 400 millió forintot. Önkormányzati intézményekben 1,5 millió, az önkormányzati vagyonban 52,5 millió forint kár keletkezett
Mára a 20 évvel ez előtti sebek begyógyultak, de a szívekben még erősek az érzések és alkalom adtán, beszélgetések során fel-fel idéződnek a múlt történései. A falu nem felejt…
Háfra Mátyás, a KÖTIVIZIG védekezést irányító szakembere a település képviselő-testületének döntésével Hevesvezekény díszpolgára lett.