palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Hosszan elnyúló tetőzés Szolnokon

Hosszan elnyúló tetőzés Szolnokon

A Tisza második árhulláma Szolnokon ma és holnap hosszan elnyúlóan tetőzik. A KÖTIVIZIG változatlanul két folyó mentén, a Tisza és a Hármas-Körös egyes védvonalszakaszain tart fenn első fokú árvízvédelmi készültséget.

Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék nem hullott a folyóink felső vízgyűjtő területein, ellenben a Körösök vízgyűjtőjén több helyen fordult elő lokálisan nagyobb esőzés. Az igazgatóság területén nem észleltünk számottevő csapadékot, néhol fordultak elő kisebb záporok, zivatarok.

A Tisza vízjárása
A Tisza Kőtelekig apad, alatta még kisebb vízszintemelkedés várható. A Tiszalöki vízlépcső június 7-én kezdte meg a duzzasztást, melyet a Kiskörei vízlépcső vízvisszatartása fog követni a napokban, ennek következtében a Tiszán gyorsabb ütemű apadás lesz tapasztalható.
A Tisza vízállásai reggel 7 órakor a következők: Tiszabecs -105 cm, apadó, Vásárosnamény 112 cm, apadó (I. fok 600 cm), Tokaj 498 cm apadó (I. fok 650 cm). A mellékfolyók közül a Szamos Csengernél 47 cm, apadó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 471 cm, apadó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 433 cm, apadó volt. (I. fok 550 cm).
A Tisza vízállása az igazgatóság területén ma reggel 7 órakor:

vízmérce    vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred       632           apadó
Kisköre-alsó    631           apadó
Tiszaroff          670           apadó
Szolnok           656           áradó
Tiszaug           531           áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerben folytatódik az árhullám levonulása. A vízrendszer felső szelvényeiben egyenletes ütemben apadnak a folyók. A zagyvai-ág árhulláma Jászteleknél 468 cm-rel tetőzött június elsején. Ezt követően lassú apadás figyelhetünk meg ebben a szelvényben.
Vízállások ma 7 órakor: Zagyva, Hatvan 96 cm, áradó (I. fok 310 cm), Szentlőrinckáta 108 cm, apadó (I. fok 220 cm), Jásztelek 280 cm, apadó (I. fok 350 cm). A Tarna vízállásai: Verpelét 78 cm, apadó, Tarnaméra 160 cm, apadó (I. fok 250 cm), Tarnaörs 224 cm, apadó (I. fok 350 cm).

A Fehér- és Fekete-Körös vízgyűjtő területén jelentősebb csapadék esett, ennek hatására a felső szelvényekben újabb árhullám van kialakulóban, tetőzés még nem következett be, az előzetes számítások alapján további 15-20 cm-es vízszintemelkedés várható a szarvasi szelvényben. A Hármas-Körösön így elhúzódó áradásra lehet számítani. Vízállások a Hármas-Körösön ma 7:00-kor: Gyoma, 564 cm, áradó (I. fok 550cm), Szarvas 632 cm, áradó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 641 cm, áradó volt.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 207 cm, áradó (I. fok 250 cm).

Vízállás előrejelzések
A Tiszán levonuló második árhullám Tokajnál 627 cm-rel tetőzött június 2-án, az ebből számított előrejelzés szerint a tetőzés Szolnokon 650±5 cm-rel péntek-szombaton várható.
A Hármas-Körösön újabb árhullám indult meg. A szarvasi tetőző előrejelzést a sarkadi vízmérce tetőzése után tudjuk kiadni.

Árvízvédekezés
A KÖTIVIZIG május 27-én 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján, Kisköre és Fegyvernek között (a 10.07-es számú Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszon), 33,5 kilométer hosszan, valamint a folyó jobb partján, Kiskörétől Dobáig (a 10.03-as számú Doba-Kanyari szakaszon), 48,2 kilométeren. I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hármas-Körös jobb partján, a Mezőtúri Árvízkaputól a torkolatig, 57,8 kilométer hosszan. Így együttesen a KÖTIVIZIG jelenleg mintegy 139 kilométernyi védvonalszakaszon tart figyelőszolgálatot.

Belvízvédekezés
Az igazgatóság ma 15 órától megszünteti a készültséget a törökszentmiklósi, a kiskörei és a mezőtúri szakaszokon, de továbbra is pontszerű I. fokú védekezést folytat.a cibakházi és a jászkiséri szakaszokon.