palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Szemétszedés a Tisza-tavon

Szemétszedés a Tisza-tavon

Az esős idő ellenére ismét kenukba ültek a Békatutaj Egyesület aktivistái, hogy megtisztítsák a Tiszafüredi-medence nádasait a szeméttől. A 40 aktivista  tisztának találta a környezetet, de 22 zsáknyi szemét, 8 festékes vödör és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 28-án a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Egyesület negyven lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tározó felszínén úszó szemetet. Az aktivisták egyszerre két csapatban gyűjtötték a szemetet Tiszafüred térségében. A vizekről és nádasokból összesen huszonkét zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, nyolc festékes vödröt, egy játék babát, és egy palackpostát gyűjtöttek össze.
A program időzítésére a Föld Napjához közeli dátum azért is ideális, mert a növényzet ilyenkor még gyér, és a nádasok mélyén rejlő szemét is könnyebben megközelíthető. A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel és a tiszafüredi Horgász Centrummal együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé.
Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában nyolcadik éve szerepel a környezetvédelmi akció. A vízitúrák és egyéb aktív túrák szervezésével foglalkozó szervezet egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket.