palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A digitális vízgazdálkodás kora

A digitális vízgazdálkodás kora

A Tisza-völgyében élő, mintegy másfélmillió ember árvízi biztonsága javul az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósított projekt eredményképpen, amelynek záró rendezvényét április 4-én rendezték Szolnokon, a megyeháza dísztermében. A Tisza és hazai vízgyűjtője monitoring rendszerének, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztését az Európai Unió és a Magyar Állam 2,5 milliárd forintos támogatása tette lehetővé.

 

Az eseményre elfogadta a meghívást Láng István, az OVF főigazgatója, dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Váradi József, az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsának elnöke, dr. Illich Andrea, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője, Várfi András, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke,  Kozák Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság titkára, Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője, valamint Farkas Péter, a Víziterv Consult Kft. cégvezetője.
Piroska Miklós a vízügyi szakemberek munkáját méltató köszöntőjét követően Láng István a digitális vízgazdálkodás kezdetének nevezte a projektet, amely a 6 Tisza menti vízügyi igazgatóság működési területén lévő vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos egységes monitoring rendszer fejlesztését, összekapcsolását szolgálja, és védekezés esetén a gyűjtött adatokból futtatott számítógépes modellek segítségével megalapozott közgazdasági döntések hozhatók, a szükséges szakmai beavatkozások pedig jól időzíthetők.
Lovas Attila, a házigazda KÖTIVIZIG igazgatója előadásában hangsúlyozta: az árvízi védekezésben alapvető a megbízható monitoring működése, a mostani beruházás eredményeként pedig az eddigieknél jóval több és pontosabb adat áll majd rendelkezésre.
Az elmúlt évtizedek nagy tiszai árhullámait elemezve beszélt a fejlesztés szükségességéről és ismertette a műszaki részleteket dr. Kovács Sándor, a KÖTIVIZIG nyugalmazott vízrajzi osztályvezetője, a projekt szakmai irányítója. A fejlesztés üzemszintű átvételéről, továbbá az igazgatóságon belül, a projekt révén létrejött Tisza-völgyi Árvízvédelmi Elemző Központ (TÁREK) feladatairól és működéséről pedig Váriné Szöllősi Irén, a KÖTIVIZIG vízrajzi osztályvezetője adott tájékoztatást.
Zárszóként dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszönte meg a KÖTIVIZIG dolgozóinak és vezetőjének munkáját.