palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Márciusban is folytatódott a szárazság

Márciusban is folytatódott a szárazság

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére a tavasz első hónapjában átlagosan mindössze 5,2 milliméter csapadék hullott, ami töredéke a sokéves március havi adatnak. A száraz időjárás viszonylag magas hőmérséklettel párosult, a 9,2 Celsius fokos havi átlag majdnem 4 fokkal több az ilyenkor megszokottnál.

Folytatódott a tél végi, kora tavaszi szárazság az Alföld közepén. Míg januárban a sokéves első havi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék esett a KÖTIVIZIG működési területére, februárban már kifejezetten kevés, átlagosan mindössze 7,2 milliméter jutott a felszínre. Márciusban folytatódott ez a trend, átlagban csupán 5,2 milliméter hullott. Ezen belül a legtöbb csapadékot - 9,6 millimétert – Jászberényben mértük, a legkevesebbet pedig - 0,9 millimétert (!) – Kunszentmártonban. Szolnokon is csak 3,7 mm hullott.
A hosszú távú idősorokat tanulmányozva, ennél kevesebb márciusi csapadék is előfordult már, 2012-ben például csupán 1,2 mm esett átlagban, és a mostanihoz hasonló mennyiséget mértek 1972-ben (5,0 mm) és 2003-ban (5,5 mm). Ha az idei februári és márciusi adatokat együtt vizsgáljuk, a 1997-es esztendőre hasonlít leginkább az elmúlt időszak. Akkor a két hónapban együttesen 13,9 mm csapadékot regisztráltak, míg ez évben 12,4 mm a kéthavi átlag.
A tiszai vízgyűjtőket márciusban a sokéves havi átlag 32-67 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék áztatta, ezen belül legtöbb Felső-Tiszán, a legkevesebb pedig a Sajó-Hernádon esett.
A februári enyhe időjárás folytatódott, illetve erősödött márciusban. Szolnokon 9,2 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 3,8 fokkal magasabb a sokéves harmadik havi átlagnál. A leghidegebb órákban mínusz 4,1 fokig hűlt le a levegő 13-án, míg a hónap utolsó napján 22,3 fokot is mérhettünk. Fagyos (0 fok alatti) nap 5 alkalommal fordult elő. A havi napfénytartam 204,5 órát tett ki.

A márciusban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                        6,8
Jászkisér                     5,3
Tiszasüly                     4,8
Jászberény                  9,6
Karcag                         9,3
Kisújszállás                 4,1
Kunhegyes                  6,4
Mezőtúr                       1,5
Kunszentmárton          0,9
Törtel                           5,0 
Szolnok                       3,7