palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Kitüntetettek Víz világnapi kitüntetettjeink

Víz világnapi kitüntetettjeink

Pintér Sándor belügyminiszter a víz világnapja alkalmából elismeréseket adományozott a vízügyi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek részére. Kvassay Jenő Emlékérem kitüntetésben részesítette Virágné Kőházi-Kiss Editet, igazgatóságunk szakágazat-vezetőjét, továbbá Vásárhelyi Pál-díjat vehetett át Dr. Kovács Sándor, a Vízrajzi Osztály közelmúltban nyugalmazott osztályvezetője. Miniszteri dicséretben részesült Katona Ferenc Péter, a KÖTIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának dolgozója.

A díjakat Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár adta át a Belügyminisztériumban március 22-én megrendezett eseményen, ahol ünnepi beszédet mondott dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár.

Virágné Kőházi-Kiss Edit szakmai vezetőként koordinálja - az ország legnagyobb öntözési vízigénnyel rendelkező - Közép-Tisza vidék mezőgazdasági vízszolgáltatását, a térségi vízátvezetéseket, az öntözőrendszerek, vízszétosztó létesítmények üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését.
Az aszályok okozta károk mérséklése érdekében a Közép-Tisza vidék mentén megszervezte a vízhiány-kárelhárítás végrehajtását, lehetővé téve a megelőző intézkedések bevezetésével a vízkorlátozás elkerülését számtalan esetben, s megteremtve a hatékony, védekezési jellegű mezőgazdasági vízszolgáltatás biztosítását.
Az országban elsőként - a KÖTIVIZIG védelmi rendjébe integráltan – 2012-ben megalakult a Vízhiány-kárelhárítási Szakcsoport, melynek kezdettel fogva a vezetője.
Részt vett a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) KÖTIVIZIG vízkorlátozási terve aktualizálásában.
Irányítása alatt az új fejlesztési irányelvekhez igazodóan elkészültek az üzemelő öntözőrendszerek - a Tisza-tóhoz kapcsolódóan a Nagykunsági, a Jászsági, a Tiszafüredi, továbbá a Gástyási és Tiszavárkonyi - üzemeltetési rendje és üzemeltetési szabályzata.

Dr. Kovács Sándor a Leningrádi Hidrometeorológiai Egyetem hidrológus szakán végzett, és 1978 szeptemberétől dolgozik a KÖTIVIZIG vízrajzi egységénél. A Közép-Tisza előrejelzési módszerének kidolgozója, kandidátusi értekezését 1987 novemberében védte meg ebben a témában. 1998 és 2000 között a Tisza igen nagy szakmai kihívásokkal jelentkezett. Dr. Kovács Sándor - akkor már, mint vízrajzi csoportvezető – irányításával, a pontos előrejelzéseknek köszönhetően sikeres védekezést hajtottunk végre.
A magasan tetőző árhullámok úgymond megalakították a Szolnoki Műhely csapatát, ahol megszületett a ma már mindenki által ismert Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program. Ennek a műhelynek egyik igen aktív alapító tagja Dr. Kovács Sándor.
2003-tól figyelme a modellezés irányában fordul, ő készítette el a Tisza 1D modelljét országhatártól országhatárig a HEC-RAS modellel. Ennek volt köszönhető 2010-ben az  első terv szerinti, sikeres árvízszint-csökkentő tározónyitás a Tisza-völgyben.
Ezen kívül tevékenysége folytán a 2D modellezés is napi szintűvé vált a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságon, amelyek segítségével jól modellezhetőek lettek az egyes hullámtéri és mederbeli beavatkozások hatásai.
Fontos volt számára hogy tudását megossza kollégáival és a feltörekvő generációval. Jelenleg is tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán, a HEC-Ras hidrodinamikai modell oktatója országos szinten, sokan az ő útmutatásai alapján kezdték meg a modellezési pályafutásukat.
2009. augusztus 1-től vízrajzi osztályvezető. Kitalálója és szakmai vezetője „Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése" című európai uniós projektnek, melynek révén létrejön a Tisza- völgyi árvízi üzemirányítási központ, ezen belül kiemelt szerepe lesz a Tisza-völgyi árvízi elemző központnak.

Katona Ferenc Péter 1984-ben 18 évesen került a KÖTIVIZIG kötelékébe autószerelő szakmunkásként. Jelenleg a Szolnoki Szakaszmérnökség Műszaki Biztonsági Szolgálatának vezető szerelője. A szervezettnél eltöltött közel 35 év alatt a szakma minden csínját-bínját kiismerte. A KÖTIVIZIG kezelésébe tartozó terület és a területen végzett munkák ismerete egyedülálló és megkérdőjelezhetetlen a szervezeten belül. Példamutatásával és szakmai hozzáértésével hosszú évek óta öregbíti a KÖTIVIZIG pozitív megítélését. Közvetlen magatartásával nemcsak környezetében, hanem a társ vízügyi igazgatóságoknál is sok ismerőssel és baráttal rendelkezik. Munkatársai mindig bizalommal fordulhatnak hozzá szakmai kérdésekben. Tanácsaival, útmutatásával jelentős segítséget nyújt környezetének.
„Békeidőben” és ár-, illetve belvízvédekezések idején is mindig lehetett és lehet számítani precíz, hozzáértő és gondos munkájára. Részt vett többek között a Tiszán valaha tapasztalt legnagyobb árvízi védekezésben is 2010-ben. Munkájával itt is jelentősen hozzájárult a védekezés sikeréhez.
Szakmai segítségnyújtás révén több alkalommal is közreműködött a „társ” ÉDUVIZIG Dunán folytatott védekezésében, ahol szintén elismerést és köszönetet harcolt ki munkatársai és vezetői körében.
Az utóbbi időben is számtalan fontos feladat fő részese volt. 2018. évben vezető szerelőként részt vett a Ráckeve-Soroksári-Duna-ág déli részén található Tassi zsilipénél a vízminőségvédelmi feladatok végrehajtásában. Szakmai tudása legjavát adva irányította kollégáit a helyszíni felméréstől, a felvonuláson, az üzemeltetésen át egészen a levonulásig, mellyel csapata kivívta az OVF főigazgatójának elismerését is.
Szakmai tanácsaival sok éves tapasztalata alapján segítette a Paksi Atomerőmű vészhelyzeti vízellátásának lehetséges megoldásainak kidolgozását. Helyszíni bejárás alapján javaslatokkal ált elő a szivattyús telepítésekkel kapcsolatban.
Kollégái fenntartások nélkül elfogadják tanácsait, irányítását, elismerik szakmai hozzáértését.

Képünkön Virágné Kőházi-Kiss Edit és Dr. Kovács Sándor