palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Húsz éve történt: rekord árvíz a Közép-Tiszán víz világnapi tetőzéssel

Húsz éve történt: rekord árvíz a Közép-Tiszán víz világnapi tetőzéssel

1999 tavaszán minden addinál nagyobb árhullám vonult le térségünkben, ami éppen a víz világnapján, március 22-én tetőzött Szolnoknál, 974 centiméteres vízállással.

Két évtizeddel ezelőtt kora tavasszal először a belvíz tette próbára a térségben élőket. A Hortobágy-Berettyó mentén a helyzet súlyosbodása miatt rendkívüli belvízvédelmi készültséget rendelt el Orbán Viktor kormányfő, amire korábban még sosem volt példa a megyében. A belvízi elöntés a KÖTIVIZIG működési területén elérte a 62 600 hektárt - ami Balatonnyi vízfelület -, ennek a fele Hortobágy-Berettyó mentén alakult ki. Március elején a folyamatosan üzemelő szivattyúk naponta több mint 6 millió köbmétertől mentesítették a földeket, az összes átemelt vízmennyiség pedig meghaladta a 155 millió köbmétert.
A Tisza közben folyamatosan áradt, s a folyó vásárosnaményi tetőzése pedig már valószínűsítette, hogy vízállása Szolnoknál meg fogja dönteni az addig rekordot, az 1970-es 909 centimétert. Március 15-én rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el a miniszterelnök, miután a szolnoki tetőzést az addigi maximum felett 60-70 centiméterrel becsülték a vízrajzi szakemberek.  Ekkor már teljes erővel folyt a szükséges ideiglenes védművek, töltésmagasítások, továbbá a hullámverés elleni védelem kiépítése a Közép-Tiszán.
A védekezést példaértékű összefogás jellemezte. Mintegy egymillió homokzsákot, több ezer köbméter homokot és több ezer négyzetméter terfilt használtak fel a védekezés során.  Volt nap, amikor a gátakon több mint 4 ezer ember és több száz gép dolgozott. A honvédség bevetése is indokolttá vált.
A Tisza Szolnokon éppen a víz világnapján, március 22-én tetőzött, az 1970-es vízállás felett 65 centiméterrel. A 974 centiméterrel nyugdíjazta az addig legnagyobb vízszintet.
Akkor még senki nem tudhatta előre, hogy egy év múlva a folyó 1041 centiméterrel új szolnoki rekordot állít fel, amely azóta is a legnagyobb vízállás ebben a szelvényben. Az 1999-es csúcsot 2006 tavaszán is meghaladta a folyó, akkor a megyeszékhelyen 1013 centiméterig emelkedett a vízszint.