palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Enyhe február szárazsággal

Enyhe február szárazsággal

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére februárban átlagosan 7,2 milliméter csapadék hullott, ami csupán negyede a sokéves második havi átlagnak. A plusz 4 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet ugyanakkor jóval enyhébb az ilyenkor szokásosnál.

Az év első havában KÖTIVIZIG területi átlagban 29,9 milliméter csapadék esett, ami lényegében megfelel a sokéves januári adatnak. Februárban azonban kifejezetten száraz periódus köszöntött be, területi átlagban mindössze 7,2 milliméter jutott a felszínre. A legtöbb csapadékot - 10,3 millimétert – Kunszentmártonban mértük, a legkevesebbet pedig - 5,2 millimétert - Jászkiséren. Nem kirívó azonban ez a havi érték, hiszen az elmúlt évtizedekben előfordultak még ennél is szárazabb februárok, például 1998-ban területi átlagban 0,3 mm, 2001-ben pedig 0,5 mm csapadék hullott térségünkben.
A tiszai vízgyűjtőket a sokéves havi átlag 26-63 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék áztatta, ezen belül legtöbb Felső-Tiszán, a legkevesebb pedig a Maroson.
Kifejezetten enyhe időjárásban volt részünk februárban. Szolnokon plusz 4 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 3,3 fokkal magasabb a sokéves második havi átlagnál. A leghidegebb órákban mínusz 7,1 fokig hűlt le a levegő 24-én, míg a hónap utolsó napján 20,2 fokot is mérhettünk. Fagyos (0 fok alatti) nap 19 alkalommal fordult elő. A havi napfénytartam 139,7 órát tett ki.

A februárban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                        7,4
Jászkisér                     5,2
Tiszasüly                     7,2
Jászberény                  6,8
Karcag                         7,7
Kisújszállás                 7,9
Kunhegyes                  5,4
Mezőtúr                       5,5
Kunszentmárton        10,3
Törtel                           6,1 
Szolnok                       9,4