palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Az évszaknak megfelelő januári időjárás

Az évszaknak megfelelő januári időjárás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére januárban átlagosan 29,9 milliméter csapadék hullott, ami lényegében megfelel a sokéves első havi átlagnak. A mínusz 0,7 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet ugyanakkor kissé magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Az év első havában KÖTIVIZIG területi átlagban 29,9 milliméter csapadék esett, ami csupán 0,7 milliméterrel több a sokéves januári adatnál. A legtöbb csapadékot - 41,1 millimétert - Karcagon mértük, a legkevesebbet pedig Szolnokon, ahol mindössze 13,8 millimétert regisztráltunk. A tiszai vízgyűjtők közül a Szamos-Krasznán, a Bodrogon, Felső-Tiszán, a Körösökön és a Maroson a sokéves havi átlagot 30-60 százalékkal meghaladó mennyiségű csapadék hullott, a Sajó-Hernádon és a Zagyván viszont jócskán elmaradt attól.
Hőmérsékleti szempontból szintén a megszokotthoz hasonlóan alakult az időjárásunk. Szolnokon mínusz 0,7 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 0,7 fokkal enyhébb a sokéves első havi átlagnál. Ami a szélső értékeket illeti, január 7-én a leghidegebb órákban mínusz 12,8 fokig hűlt le a levegő, míg tíz nappal később már-már tavaszt idéző 11,9 fokot is mérhettünk. Fagyos (0 fok alatti) nap 25 alkalommal fordult elő, míg zord napot (mínusz 10 foknál hidegebbet) kétszer kellett elviselnünk. A havi napfénytartam 60,5 órát tett ki.

A januárban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                      31,1
Jászkisér                   37,6
Tiszasüly                   17,8
Jászberény               15,8
Karcag                      41,0
Kisújszállás               33,9
Kunhegyes                37,0
Mezőtúr                     30,6
Kunszentmárton        37,6
Törtel                         32,6 
Szolnok                     13,8